Вінничани вивчали можливості співпраці та інвестицій у польському Жешуві

Представники ОТГ Вінниччини та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою»  у складі  делегації  керівників органів  місцевого самоврядування, експертів та підприємців  побували з візитом  у дружньому  м.Жешув  Республіки Польща, де відбувся Бізнес-форум «Конгрес 60 мільйонів». Як пояснив Юрій Войціцький – радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС ,  назва форуму  передбачає співпрацю 60 мільйонів  етнічних поляків, що живуть у світі,   із представниками інших країн заради економічного розвитку територій. Власне  в цьому і полягала основна мета заходу. Організатори мали на увазі і широку промоцію бізнес потенціалу  різних груп підприємців з огляду на інвестиційну складову територій.  Учасниками  Конгресу стали  посадовці  органів місцевого самоврядування, підприємці, бізнесмени,  інвестори, голови регіональних влад, муніципалітетів.

Серед осіб, що представляли українську делегацію – Юрій Войціцький, радник  ВЦРМС та  Артур Цицюрський, голова Барської ОТГ, що активно опікується інвестиціями  в розвиток туризму на території громади.

За словами Юрія Войціцького,  Конгрес   став цікавим і корисним майданчиком для набуття досвіду представниками громад  у напрямку залучення інвестицій та впровадження новацій з розвитку територій:

«Під час форуму, нам вдалося обговорити  можливості  співпраці із Міністром Республіки Польща з інвестицій та розвитку  Єжи Квєцінські, а також  питання  запуску в Україні підходу з розвитку сільських територій -  LEADER. Крім того,  відбулось активне обговорення  активізації партнерства Вінницької області з Підкарпатським воєводством  Польщі»,-зауважив він.

 Про це  також йшлося під час зустрічі із Віце-маршалком Підкарпатського воєводства  Терезою Памула. Значний інтерес  викликало і вивчення  польського досвіду  з надання  медичних послуг і організації системи муніципальних перевезень. Важливою була також зустріч  із Віце-директором  польської авіакомпанії ЛОТ Стефаном Мальчевські щодо перспектив запуску авіамаршруту сполученням  Вінниця -Жешув, що безперечно вплине на інвестиційну привабливість регіону, - повідомив Юрій Войціцький.

За словами експерта,  свого часу, у Жешуві, де проживає 170 тис. населення , було відновлено летовище  та збільшено кількість авіарейсів. Це дало можливість відбудувати інфраструктуру навколо аеропорту, було створено індустріальний технопарк,  на територію зайшли великі закордонні  інвестиції, тож відтепер з Жешува можна долетіти у будь-яку країну  світу  швидко і зручно.

«Аеропорт Вінниця» сьогодні на стадії реконструкції , летовище відновлюєтся  за рахунок коштів ДФРР і  порт  буде приймати більше літаків,  відтак збільшиться і пасажиропотік. Досвід Жешува показує, що це сприятиме  інвестиційній привабливості  регіону. Адже, коли ми пропонували організувати такий Конгрес  у Вінниці, постало питання, чим  доправити учасників та гостей – швидко, сучасно, комфортно», -  зазначив  Юрій Войціцький.

Як повідомили  вінничани-учасники зустрічі, Конгрес сприяв  розвитку партнерства із Підкарпатським воєводством  Польщі, що є перспективним  для ОТГ,завдяки  зручній логістиці та  невеликій відстані регіону від українського кордону. А це, в свою чергу, спрощує шлях  до співпраці, обміну досвідом  та залученню інвестицій.



Переглядів: 2621
Поширень: 0

Останні новини