Зміна системи оподаткування

Вересень – останній місяць кварталу, тож платникам, які бажають змінити систему оподаткування, варто здійснити це заздалегідь.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Здійснити такий перехід можливо лише один раз протягом календарного року.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву в один із способів за вибором платника (особисто, поштою чи в електронній формі). До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ.

Звертаємо увагу, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Крім того, єдиноподатник за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп. Для цього йому також слід подати заяву не пізніше ніж за 15 к. д. до початку кварталу, з якого заплановано такий перехід. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Одночасно звертаємо увагу платників єдиного податку, які бажають перейти на сплату інших податків і зборів: заяву для відмови від спрощеної системи оподаткування потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу.

Оподаткування за обраною системою розпочнеться з першого числа місяця, наступного за податковим  кварталом, у якому подано відповідну заяву.



Переглядів: 3228
Поширень: 0

Останні новини