У Вінниці провели унікальну операцію на відкритому серці вагітній жінці

У Вінницькій обласній клінічній лікарні ім.М.І.Пирогова вперше в Україні виконано унікальне кардіохірургічне оперативне втручання з приводу тромбоемболії легеневої артерії у вагітної жінки.

Протягом шести годин за життя пацієнтки боролися 14 найкращих медиків країни. Везти жінку до Києва не ризикнули, адже медики давали лише 10% на те, що вагітна і дитина виживуть. За словами лікарів, такі складні операції – це справді виклик навіть для європейських фахівців.

Під час хірургічного втручання медикам вдалося видалити тромботичні маси з легеневої артерії при зупиненому серці та роботі апарату штучного кровообігу понад 50 хвилин, після чого серце було запущено. На щастя, дитина не постраждала.

«Якби ми до ранку не забрали цей тромб, то була б загроза смерті жінки. Кардіохірургічна бригада займалася кардіологією, акушери-гінекологи спостерігали за плодом, за тим, щоб зберегти його життєздатність», - прокоментував Заслужений лікар України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова Василь Лазоришинець.

Унікальне оперативне втручання стало можливим завдяки підтримці кардіохірургів Національного інституту серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова, директора інституту, академіка Василя Лазоришинця,  фахівців інституту акушерства та гінекології, а також завдяки злагодженій роботі лікарів центру серцево-судинної хірургії та перинатального центру обласної лікарні.



Переглядів: 4457
Поширень: 9

Останні новини