Фестиваль «Палітра націй»: інтеркультурний weekend влаштували у Брацлавській ОТГ

Брацлавська ОТГ започаткувала інтеркультурний фестиваль « Палітра націй». Захід організовано в рамках реалізації проекту програми Уряду та Міністерства культури України « Малі міста – великі враження».

Брацлавська селищна громада вирізняється серед ряду ОТГ Вінниччини багатим історичним минулим та поліетнічною культурою. За словами голови ОТГ Віталія Мазура, серед пріоритетів розвитку території – відродження історичних пам’яток, розвиток етнічних спільнот та зростання громади на платформі культури та туризму.

«Фестиваль ми поділили на дві частини. Спочатку проводимо наукову конференцію з питань місця, ролі та історії Брацлавщини в Україні. Хочу відзначити, що у нас багата історія, традиції, є чим поділитись. Тож мета заходу – це поговорити про нашу ідентичність, визначити унікальність нашого краю. У старовинному будинку Шойхета, де проходить конференція, ми підготували виставку історії та побуту різних епох. Ці моменти, унікальні речі потрібно берегти, відроджувати у пам’яті людей і передавати наступним поколінням, адже це фундамент для зростання Брацлавської громади. А вже для наступного дня підготували локацію в центрі селища, де будуть представлені всі наші етнічні спільноти, які покажуть національні традиції, світлини одяг, побут, страви, культуру.

Запросили творчі колективи з усієї області, відомих артистів, а також влаштували для учасників фестивалю розважальну програму з численними атракціонами та польотами на повітряній кулі. Хочемо, щоб це свято запам’яталось. На мою думку, фестиваль може стати не тільки традицією, й візитівкою громади і майданчиком для співпраці мешканців, підприємців та гостей громади», - повідомив Віталій Мазур.

Голова Брацлавської ОТГ активно підтримує реформу з децентралізації та сподівається на успішне її завершення. На думку Віталія Мазура, який обіймає і посаду голови Вінницького осередку Асоціації ОТГ, головна цінність реформи полягає у залученні людей до розвитку територій та усвідомленні ними можливостей змінювати свою громаду.

У регіональній науково-практичній конференції "Брацлавщина в історико-культурному просторі Східної Європи", що проходила в рамках фестивалю, взяли участь представники наукової школи Донецького національного університету ім.Василя Стуса, Вінницького обласного краєзначого музею, освітян громади, етнічних та релігійних спільнот Вінниччини, громадськість.

Як повідомила Вероніка Мельник, спеціаліст відділу культури, молоді і туризму Брацлавської селищної ради, активна організаторка фестивалю, в ході підготовки заходу, науковці висловили зацікавленість у подальшій співпраці з громадою.

Під час конференції учасники поділились науковими розробками та дослідженнями з історії Брацлавської громади та перспектив розбудови ОТГ на фундаменті історико-культурної спадщини. Модератором зустрічі виступив Антон Кухлєв - начальник відділу проектної діяльносі та міжнародної співпраці Брацлавської селищної ради, канд.історичних наук.

Думками про місію конференції та перспективи розвитку ОТГ поділилась доповідач заходу - Ірина Яригіна, викладач історії ЗОШ І-ІІІ ст. гімназії Брацлавської ОТГ.

«Фестиваль і конференція має надзвичайно важливе значення для ОТГ. Це тільки перший крок, адже ми повинні розповісти людям про їх минуле і дати поштовх для подальшої розбудови громади. Ми хочемо залучити науковців, спонсорів, дослідників, щоб донести до людей, у якому прекрасному місці ми живемо, які історичні постаті тут народились. Їх навіть через обмеження в часі конференції важко всіх перерахувати. Сьогодні варто працювати на розвиток, щоб молодь залишалась в ОТГ. У нас є стратегічний план розбудови громади , документ нам допоміг розробити Вінницький ЦРМС Програми « U-LEAD з Європою», зокрема Юрій Войціцький - радник з регіонального розвитку Центру. Він і по-сьогодні продовджує опікуватись громадою та вболіває за наші здобутки. Ми вже почали реалізувати стратегію і хочу сказати, що жодне село у складі ОТГ не пожалкувало про об’єднання, сподіваємось на подальше зростання, адже історія – це ми сьогодні», - зазначила Ірина Яригіна.

Експерти Вінницького ЦРМС відзначили актуальність тематики фестивалю з огляду на широке представництво учасників та рівень його організації. За словами фахівців Центру, «Палітра націй» - це унікальний захід інтеркультурного та історико-етнічного напрямку, який проводиться серед ОТГ області.



Переглядів: 3156
Поширень: 0

Останні новини