На Вінниччині відкрили місце пам’яті жертв Голокосту

У вівторок, 17 вересня, у с. Самгородок Козятинського району відкрили місце пам’яті Голокосту та меморіалу на місці масового поховання розстріляних евреїв селища.

Створення меморіалу відбувалось в рамках міжнародного проекту «Захистимо пам’ять» Фонду «Меморіал убитим евреям Європи», завдяки якому протягом вересня буде відкрито 9 подібних місць пам’яті у Вінницькій та Житомирській областях.

«Я дуже вдячний, що тут сьогодні зібралась така велика кількість учасників церемонії відкриття, адже ми знаходимось на місці тиші і жахіття посеред чудового ландшафту в такій гарній країні, як Україна, яку населяють чудові люди. Одночасно це місце масового вбивства і поховання, тут місце геноциду, де вбито понад 500 ваших співвітчизників. І таких місць в Україні понад 2 тисячі. Загалом в Україні 1,5 млн євреїв було знищено у ході геноциду. Ми дуже вдячні, що спільно з нашими українськими партнерами ми змогли реалізувати цей проект і сьогодні маємо змогу відкрити та освяти це місце пам’яті. Це має місцем згадок та збереження пам’яті. Але водночас це має стати місцем застереження, має стати сигналом, що наші народи мають спільно боротися за демократію в усьому світі та недоторканість кордонів наших держав. Я дякую вам, що ви пам’ятаєте про Голокост і працюєте над вивченням цієї теми», - зазначив на початку церемонії директор фонду «Меморіал убитим євреям Європи» Уве Ноймеркер.

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Крученюк зазначив: «Голокост – це одні з найстрашніших сторінок історії ХХ століття, адже ця спланована акція забрала життя понад 6 млн євреїв. Лише на території Вінницької області знищено близько 200 тис євреїв. За цими сухими статистичними цифрами долі людей, долі навіки скалічених та знищених людей. Я хочу подякувати всім причетним до відкриття цього меморіального знаку, зокрема єврейській громаді за ту невтомну працю з дослідження цього питання і пошуку подібних місць. Ви робите надзвичайно важливу справу, адже історія йде по спіралі і необхідно робити висновки для недопущення повторення цих подій. Тож бажаю всім нам мирного неба, єдності і впевненості в майбутньому».

Співробітниця проекту «Захистимо пам’ять» Божена Козакевич розповіла, що під час роботи над проектом та облаштування місць пам’яті дуже важливо було захистити місця масових поховань, адже за єврейським законом Галаха необхідно зберегти спокій померлих. Саме тому всі дослідження проводились за допомогою сканеру, неінвазивно і без будь яких розкопок. В результаті археологи змогли чітко окреслити межі поховання.

В ході церемонії відкриття дослідники розповідали страшні факти про розстріли єврейських громад та тих, хто рятував євреїв від знищення нацистами, а головний рабин Вінниці Шауль Горовіц на завершення зачитав молитву Кадиш.

Довідково:

Американський єврейський комітет у Берліні в 2010 р. розпочав міжнародний проект «Protecting memory» («Захистимо пам’ять»). П'ять поховань у західній частині країни до 2015 р. було облаштовано як гідні місця пам’яті. Під патронатом Фонду Меморіал убитим євреям Європи 2016 р. почався наступний етап захисту та визначення масових поховань. Фонд, разом з українськими партнерами, облаштовує 15 пам’ятних місць, зокрема ті, що присвячені убитим ромам.

Проект «Захистимо пам’ять» поєднує в собі заходи щодо. архітектурного захисту та гідного облаштування масових поховань з історичною та педагогічною роботою. Комплексність проекту відображається в таких напрямках та основних принципах діяльності:

Точне місцезнаходження та межі поховань у місцях проекту визначаються за допомогою неінвазивних методів з метою дотримання релігійних приписів юдаїзму (Галахи) та збереження спокою померлих. Проведення робіт (неінвазивних археологічних досліджень та подальшого будівництва) супроводжують представники Комітету у справах збереження єврейських цвинтарів у Європі, які також слідкують за дотриманням Галахи. Представники місцевих єврейських общин також долучаються до роботи над проектом.

У рамках проекту «Захистимо пам’ять» масовим похованням та прилеглим територіям надається адміністративний захист, що включає в себе, у першу чергу, відведення цих територій у комунальну власність та перетворення їх у пам’ятні місця з відповідним внесенням у кадастрові плани. Після облаштування, вони повинні бути внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення і, таким чином, підлягати державній охороні.

Масові поховання у рамках проекту захищені архітектурними конструкціями і облаштовані як гідні місця пам’яті та інформації. За допомогою архітекторів з цією метою здійснювався пошук економних та тривалих рішень. Наявні пам’ятні знаки збережені та інтегровані у нові місця пам’яті. Особливі труднощі виникали при захисті масових поховань, що оскверняються.

Місцезнаходження масових поховань, кількість жертв, долі окремих із них та тих, кому вдалося вижити, перебіг злочину та інформація про задіяних злочинців визначалася за допомогою ґрунтовних і ретельних історичних досліджень. Результати досліджень презентуються громадськості у різний спосіб. Історія єврейських громад та їхнього знищення в часи Голокосту презентується трьома мовами на інформаційних стелах. Результати історичної роботи використовуються в освітній програмі, яка проводиться із місцевими школами, а також зі студентами в проекті по усній історії. Освітня програма має на меті заохочення вчителів, учнів та студентів до самостійного вивчення місцевої історії та залучення їх до роботи над новими місцями пам’яті.

Даний проект в тісній співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту має на меті перетворення масових поховань євреїв та ромів в Україні на гідні місця пам’яті та інформації. Загалом у червні та вересні цього року відкрито 15 місць, розташованих у 12 населених пунктах України, а також створено постійну виставку просто неба у Бердичеві. Фінансується проект Міністерством закордонних справ Німеччини та здійснюється за активної участі міжнародних та українських партнерів, зокрема Комітету у справах збереження єврейських цвинтарів у Європі, Конгресу європейський рабинів, Центру археології Стаффордширського університету та Яхад-Ін Унум.



Переглядів: 4242
Поширень: 1

Останні новини