Вінничан запрошують на безкоштовні екскурсії в рамках Днів європейської спадщини

Вінниця вперше долучається до проведення Днів європейської спадщини. З 27 по 29 вересня триватимуть заходи у цьогорічній тематиці ДЄС - «Мистецтво та розваги: спадщина у головній ролі». Вінничани зможуть відвідати інтерактивні виставки, отримати доступ до закритих об'єктів, а також побувати на презентаціях нових унікальних екскурсійних маршрутів.  

Дні європейської спадщини (ДЄС) – спільна ініціатива Ради Європи та Європейської Комісії. Культурні заходи, що спільно проводяться різними країнами Європи, з метою підвищення обізнаності про спадщину як матеріальну, так і нематеріальну. 

Організатори Днів європейської спадщини у Вінниці: департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради, КП «Центр історії Вінниці», ГО «Вінницьке історичне товариство», Державний архів Вінницької області, Вінницький обласний краєзнавчий музей, Вінницький обласний художній музей.

27 вересня вінничани та гості міста матимуть змогу відвідати об'єкт, який зазвичай закритий для огляду, – колишній Монастир єзуїтів, нині Державний архів Вінницької області. Під час екскурсії «Європейська спадщина в Мурах» відвідувачі відкриють для себе секрети найстарішої архітектурної пам'ятки Вінниці та побувають у найпотаємніших закутках споруди. 

Наступного дня, 28 вересня, гостей зустрічатиме ще один осередок європейської спадщини – Вінницький обласний краєзнавчий музей. Тут триватиме інтерактивна виставка «Школа темних віків і таємничі сутерени», яка на основі археологічних матеріалів демонструє, як виглядали розваги та навчальний процес у минулому, яке це мало значення на різних історичних етапах і як, зрештою, відбувалося формування культури. Хронологічно виставка охоплює період від кам’яної доби до перших свідчень існування писемності у Середньовіччі. 

Відвідувачі виставки зможуть побачити археологічні матеріали з фондів музею, серед яких іграшки та мініатюрні вироби трипільської культури та скіфського часу. Особливістю виставки є використання інсталяцій реконструкцій оригінальних археологічних знахідок, завдяки цьому відвідувачі зможуть спробувати себе у старовинних іграх та середньовічній каліграфії. А завершенням екскурсії стане унікальна можливість зазирнути у фрагмент вінницьких підземель під Мурами.

29 вересня буде присвячене живопису та графіці. У Вінницькому обласному художньому музеї триватиме унікальна інтерактивна екскурсія «Мистецтво як розвага: мандрівка крізь віки». Під час мандрівки вінничани та гості міста матимуть змогу побачити на картинах художників, яким чином розважалися у минулих століттях. В експозиції художнього музею буде представлена раніше захована у фондах картина невідомого автора XVII ст., на якій зображена гра 400-річної давнини. 

Ще одним доповненням екскурсії стане огляд шаржів найвідомішого у світі вінницького художника Натана Альтмана, який зображав на початку століття у жартівливій формі своїх сучасників. Завершенням екскурсії стане невеличкий майстер-клас з живопису. 

Також в рамках Днів європейської спадщини у Вінниці відбудеться презентація нових унікальних екскурсійних маршрутів, розроблених учасниками Майстерні міських екскурсій Школи вінницького гіда. Так, 27 вересня о 19:00 вінничани та гості міста матимуть змогу розкрити загадкові секрети вечірнього міста, дізнатися вінницькі легенди та поринути в атмосферу екскурсії «Вінниця містична» (екскурсію підготували Кирило та Дмитро Леонови).  

28 вересня о 17:00 відбудеться презентація екскурсії «Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові», яка розповість про те, чим займалися, де розважалися, в кого закохувалися жінки Вінниці сто років тому (екскурсію підготували Інна Міщук та Тетяна Рибак). 

29 вересня о 17:00 учасниці Школи вінницького гіда запрошують дізнатися, чим жили містяни та якою була Вінниця в часи окупації під час екскурсії «Winnyzja-Stadt» (екскурсію підготували Катерина Геркалюк та Марія Куряча).

Відвідування всіх заходів безкоштовне за попередньою реєстрацією. Кількість місць обмежена!

Посилання на реєстрації: 

Реєстрація на екскурсію в архів «Європейська спадщина в Мурах» (27 вересня)

Реєстрація на екскурсію у краєзнавчий музей «Школа темних віків і таємничі сутерени» (28 вересня)

Реєстрація на екскурсію у художній музей «Мистецтво як розвага: мандрівка крізь віки» (29 вересня)

Реєстрація на пішохідну екскурсію Майстерні міських екскурсій «Вінниця містична» (27 вересня о 19:00)

Реєстрація на пішохідну екскурсію Майстерні міських екскурсій «Вінницькі жінки, плітки та дрібка любові» (28 вересня о 17:00)

Реєстрація на пішохідну екскурсію Майстерні міських екскурсій «Winnyzja-Stadt» (29 вересня о 17:00)



Переглядів: 4461
Поширень: 2

Останні новини