У Вінниці подружжя тренерів започаткувало спортивне фехтування

 Спортивне фехтування – престижний і видовищний олімпійський вид спорту. Але до недавнього часу ним у Вінниці ніхто не займався. В першу чергу через те, що не було кваліфікованих тренерів. Але близько півроку тому ситуація кардинально змінилася: у Вінниці відкрили інтернаціональний клуб фехтування. Фахівці проводять тренування у двох спортивних залах нашого міста. Наразі у них займаються п’ять дорослих і близько двох десятків юних вінничан.

Започаткувало фехтування у нас інтернаціональне подружжя Таха. Аліна родом із Вінниці, а Омар – з Єгипту. Обом – по 25 років. Наразі тренерський дует мешкає і працює у нашому місті. Раніше вони займалися цією діяльністю в «країні фараонів».

Чому вирішили перебратися в Україну?

– Вінниця – це моє місто. І я хочу мешкати в Україні. Окрім того, у нас є дочка. І для дитини тут кращою є медицина і освіта, – каже Аліна Таха. Омар – майстер спорту із фехтування. Наразі він припинив спортивну кар’єру, а займається виключно тренерською діяльністю. Раніше працював зі збірною Єгипту, виховав кількох призерів національного чемпіонату і одного спортсмена міжнародного рівня.

У Вінниці мені подобаються люди – щирі і відкритті. Розраховуємо на підтримку місцевої влади. Поки що нікуди не зверталися. Адже ми працюємо недовго. Коли матимемо успіхи, сподіваємося на конструктивну співпрацю із місцевими спортивними керівниками, – прокоментував Омар Таха. Вінницькі тренери співпрацюють із Федерацією фехтування України. Але місцева федерація з цього виду спорту поки що не створена. Не дивно, що у засновників інтернаціонального клубу немає жодної бюджетної підтримки. До речі, його назва – невипадкова. Адже заняття за бажанням учнів відбуваються англійською, українською чи російською мовами.

Тренери запрошують на заняття і дітей, і дорослих вінничан.

Фехтуванням можуть займатися бажаючі від трьох до 50 років. Це абсолютно безпечний вид спорту. Він підтримує м’язову та опорно-рухову систему людини тощо, – наголошує Аліна Таха.

Ролі у дуеті тренерів розподілені. Аліна Таха займається дитячим фітнесом, її чоловік Омар – суто фехтувальною частиною.

Я даю дітям трьох-семи років спортивну базу та навчаю техніці. Після цього вони переважно займаються індивідуально із тренером, якщо хочуть мати високий рівень майстерності, – пояснює Аліна Таха.

Для того, щоб опановувати фехтування, необхідно мати гідний рівень фізичної підготовки. Адже дуже важко тримати шаблю, рухати лише ногами, зберігаючи при цьому корпус нерухомим.

У фехтувальників руки, ноги і мозок працюють одночасно! Для цього ми розвиваємо в учнів координацію, баланс, спритність і силу. На це й спрямований наш дитячий фітнес, – роз’яснює наставниця.

Малеча опановує непростий вид спорту залюбки. Приміром, юний фехтувальник Тимур Красілов, який вперше прийшов на тренування.

Мені подобається фехтувати, а також виконувати інші вправи під керівництвом тренерів. На заняття мене записала мама. Маю великі спортивні плани. Прагну стати чемпіоном світу! – поділився Тимур Красілов.

Заняття відбуваються виключно із шаблею.

Ми обрали саме цей вид фехтування, адже прагнемо досягти із учнями висот, виховати чемпіонів. Наразі в Україні дуже мало сильних команд шаблістів. Переважно в нашій країні займаються шпагою (культивується також рапіра), – пояснила Аліна Таха.

Старші учні навіть на тренуваннях використовують справжню зброю. А діти від трьох років – «пінний» інвентар. Тобто шаблю, зроблену із піни. Малеча від п’яти до семи років – пластикову зброю.

Для захисту спортсменів, які працюють зі справжніми шаблями, існує спеціальне захисне екіпірування. Це маска, піджак, бриджі, шкарпетки і рукавички. На змаганнях використовується ще жакет із електронним начинням.

Вінницькі фехтувальники поки не брали участі у всеукраїнських змаганнях. У них, згідно умов, можуть виступати спортсмени, починаючи із восьми років.

Ми не можемо допустити, щоб наші початківці на змаганнях спарингували із дітьми, які займаються по кілька років. Ми не повеземо дітей на змагання до того часу, поки не будемо впевнені на 100 %, що вони до цього готові. Зокрема, плануємо дебютувати на турнірах через три-чотири місяці, – пояснюють тренери.

У Омара Тахи серйозні спортивні амбіції. Він каже, що прагне з часом підготувати вінницьких фехтувальників до збірної України. Тренери наголошують, що їх система підготовки – не така, як в інших вітчизняних клубах. І це має принести позитивний результат.

Переважно всі наставники тренують цілі команди під час групових занять. Якщо ж хтось хоче відпрацьовувати навички віч-на-віч із тренером, має приходити в інші дні і за окрему платню. У нас цього немає: учні спарингують із тренером регулярно. Таким чином діти отримують доволі якісну підготовку. Тому наше тренування займає чимало часу – приблизно півтори-дві години, – прокоментувала пані Аліна.

Тренування фехтувальників у Вінниці відбуваються в спортивних клубах «Нокаут» і «Атом». Довідки за телефоном: 093-89-23-429 (Аліна Таха).



Переглядів: 5570
Поширень: 0

Останні новини