Громади Запорізької та Житомирської областей вивчали досвід поводження з ТПВ на Вінниччині

Навчальний візит на Вінниччину  для представників  ОТГ Запорізької та Житомирської областей організувала Програма «U-LEAD з Європою». Триденна зустріч була присвячена ознайомленню із механізмами  поводження з  твердими побутовими відходами в ОТГ Вінницької області – Тульчинській, Іллінецькій та Калинівській громадах. Експертний супровід заходу надав Віталій Швець, радник з муніципальних послугВінницького ЦРМС Програми.

За словами експерта, у складі делегації з областей були у більшості  керівники крупних громад, що налічують  від 15 тис населення, а відтак – питання сортування та переробки сміття є актуальним  саме для таких ОТГ.

Під час  поїздки представники Запорізької та Житомирської областей вивчали досвід  поводження з ТПВ Тульчинської міської ОТГ, де відвідали  полігон з рекультивації відходів. Як пояснив Віталій Швець, що супроводжував групу, Тульчинський полігон  облаштований  за  всіма європейськими стандартами і збудований із залученням іноземних інвестицій. Особливістю полігону твердих побутових відходів є  фільтрація грунтових вод, екологічні заходи за європейськими  нормами  та безпекові заходи від самозагоряння сміття. Крім того, громада добре налагодила сортування  відходів  на  побутовому рівні серед населення.

«Яскравий приклад  співпраці громади та влади області демонструє Іллінецька  міська ОТГ, що збудувала сміттєсортувальну лінію та має потужне комунальне підприємство «Добробут». Громада заснувала  комунальне господарство, що займається озелененням міста, має підсобне виробництво з вирощування сільгосппродукції», - повідомив Віталій Швець.

В ході навчального візиту учасники відвідали і Калинівську міську ОТГ, де функціонує сучасна станція із сортування сміття. Громада вклала власні кошти, близько 8 млн грн, на будівництво рекультиваційного полігону.  Представники громад з областей - гості Вінниччини, відзначили  добре налагоджену роботу  у Калинівці  по сортуванню відходів на дрібні фракції, адже від цього залежить збут ТПВ  для подальшої переробки. Калинівська громада активно будує зв’язки та нарощує співпрацю із прямими переробниками  вторсировини, що позитивно впливає на  впровадження системного поводження з ТПВ в регіоні.

«Цікавим виявися  візит до Калинівської ОТГ,  яка кілька місяців тому запустила сміттєсортувальну лінію. Зі слів директора підприємства,  всього лише за 3 місяці роботи сміттєсортувальної лінії громаді вдалось заробити до 100 тис грн. Цікаво, що вартість спорудження сміттєсортувального комплексу у 1,5 рази менша від того, що встановлений в Іллінецькій ОТГ. В Калинівці це 8 млн грн, а в Іллінцях 12 млн грн. Знову ж таки, за словами керівництва, вони знаходяться в постійному пошуку точок збуту. В середньому вартість сортованого,  не митого пластику складає близько 7 грн за 1 кг. Варто зауважити, що покупці вторсировини зацікавлені у придбанні великих партій товару. Тому керівництвом громади було прийнято рішення про збільшення площі складських приміщень», - написав Сергій Романович, радник з децентралізації Житомирського ЦРМС, що відвідав навчальний тур.

За словами Віталія Швеця, експерта Вінницького ЦРМС, що відвідав ОТГ разом із представниками  Запорізької та Житомирської областей,  гості відвідали також  і туристичні та інфраструктурні об’єкти  громад Вінниччини.



Переглядів: 2219
Поширень: 0

Останні новини