В Шаргороді незабаром відкриють центр крафтових мистецтв

У рамках проєкту «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва», який став переможцем конкурсу «Малі міста – великі враження», у Шаргороді презентують туристичні квест-маршрути. У день презентації, 11 жовтня, на кожній локації відбуватиметься мініфестиваль, який характеризуватиме окремий об’єкт культурної спадщини міста та представлятиме крафтове мистецтво. Окрім цього, організатори обіцяють представити театральну виставу «Хелемські мудреці», присвячену 430-річчю від дня побудови Шаргородської оборонної синагоги. А кульмінацією дійства стане відкриття Центру сучасного мистецтва «Шаргород Рафінад», на базі якого буде створений постійно діючий центр крафтових мистецтв – ШарКрафт.

«Слово «крафтовий» активно увійшло в українську мову і набирає популярність. Цим прикметником часто називають продукти, зроблені не на заводі, а в майстерні, маленькими партіями за індивідуальними рецептами. Власне, саме так живе Шаргород. У нашому містечку завжди був свій унікальний візерунок на керамічному посуді, край славився ремісниками, а які кашкети шили Ізя та Володя, чи майстри зпошиву одягу та взуття – Винокур, Барграсер, Гогайзель, Плясецький. Відроджувати традиції місцевих гончарів та ковалів, витинальниць та вишивальниць, кондитерів та шевців, різблярів та столярів – цим займатиметься центр «ШарКрафт», який діятиме у приміщенні бувшого цукрового заводу», – повідомив голова ГО «Шаргород Рафінад» Григорій Саулко.

Проєкт «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва» розрахований на туристів як з України, так і з усього світу усіх вікових груп без соціальних та вікових обмежень. Адже Шаргород володіє дійсно величезною історико-культурною спадщиною і має потенціал до перетворення міста на потужний туристичний та культурний центр. Три основні конфесії міста: іудаїзм, католицизм, православ’я переживали різні часи, але завжди жили у мирі та злагоді.

У Шаргороді розташовані такі пам’ятки архітектури, як костел Святого Флоріана XVI ст., Свято-Миколаївський чоловічий монастир XVIІ-XIX ст., замок Замойського із залишками міських мурів та сторожової вежі, а також синагога XVІ ст., яку місцеві жителі мріють відреставрувати і вже створили візуалізацію реставраційних робіт. Власне, запропонований проєкт «Від шаленого штетлу до сучасного мистецтва» є спробою знайти інвестора і залучити у місто необхідні кошти для реставрації об’єктів та створення необхідної інфраструктури.

Довідка «Дня». Слово «штетл» походить від єврейського «штот» і перекладається як «місто». У Шаргороді штетл – це метафора традиційного способу життя євреїв. У містечку гарно збережена єврейська містечкова забудова, що відрізняє його від інших подільських населених пунктів. Двоповерхові глинобитні будинки з дерев’яними ґанками свого часу належали євреєм-ремісникам і торговцям, які становили більшість мешканців невеликих містечок. У їхній фасадній частині зазвичай містилися крамнички або майстерні. Коли діти одружувалися, до будинку прибудовувалися нові кімнати і будівля продовжувалася вглиб ділянки.



Переглядів: 4493
Поширень: 0

Останні новини