На Єрусалимці знайшли вхід у підземелля

Власник приміщення певен: воно веде в сторону вулиці Соборної. Підземні приміщення з цегляними арками відкрились днями на Магістратській. Їх виявили під будинком, якому більше століття.

Колись у підвалі старої триповерхівки було кафе, яке вінничани пам'ятають, як «Альмендо». Заклад відпочинку зачинили ще з півтора десятка років тому. З того часу цокольний поверх пустував і приміщення  добряче зруйнувалось.

Дати нове життя екс-кафе вирішив вінничанин Віталій Гуменюк. Днями, підприємець почав повне «перезавантаження» цокольного поверху будинку, який побудували на Єрусалимці ще 1906 року. Адже у планах – відкрити тут паб.

«Ми з робітниками розбирали підлогу, а під нею – провалля. Коли ж почали працювати далі – там показався мурований хід з аркою. А вже в іншому місці відпав шматочок тинькування. І там теж яма — відкрилась ще одна арка. Тут їх три. Вони ідуть одна за одною коридором», - розповідає Віталій.

Власник приміщення припускає: провалля — то хід до тунелю, який проходить під колишньою синагогою Райхера до Соборної, паралельно вулиці Митрополита Петра Могили. «Ходи я звісно збережу, а поки що планую концепцію майбутнього закладу харчування», - додає ресторатор.

Є такі підземні ходи й з внутрішньої сторони двору. Там, кажуть мешканці прилеглих будинків, колись також відкрилось провалля.

Так, над одним, на Магістратській, вже більше 20 років мешкає сім’я Олега Суходольського.

«В нашому районі є розгалуження підземних ходів. Наприклад, будинок, де я мешкаю, він побудований ще десь в 19 столітті. Коли нам його передали у спадок, у спільному із сусідами приміщенні теж були такі красиві старовинні арки під землею. Це ходи в підземелля. То було дуже давно, діти там колись грались у схованки, а також воно слугувало погребом. Але сусідка, коли добудовувала дім, залила їх фундаментом. І такі знахідки в нас на районі вже не перше десятиліття», - розповідає вінничанин. 

За дослідження знахідки взялись учасники групи у Фейсбук «Тіні. Вінниця.».


Теги: історія


Переглядів: 5318
Поширень: 3

Останні новини