Проекти-переможці вчаться розробляти представники ОТГ у Вінницькому ЦРМС

Питання  розробки проектів регіонального та місцевого розвитку  вивчають представники ОТГ Вінниччини  під час дводенного тренінгу, що організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування за  підтримки Програми «U-LEAD з Європою».  Під час заходу учасники, а це працівники з місцевого розвитку та інвестицій громад, ознайомляться із Програмою підтримки секторальної політики України з боку Євросоюзу та критеріями оцінки і формою проектів для  подачі на конкурс. Про пошук ідей, аналіз зацікавлених сторін, SWOT аналіз та логіко-структурну матрицю як спосіб швидкої оцінки спроможності проектної  ідеї розповідає Юрій Войціцький -  тренер, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС.  За словами експерта, під час тренінгу учасники зосередяться на підготовці якісних  проектів ОТГ області  для участі у ІІ Конкурсі  проектів регіонального розвитку секторальної підтримки ЄС.

«Перший конкурс проектів  завершився, було відібрано 70 проектів і від Внниччини профінансовано проект «Подільський зоопарк як центр сімейного дозвілля». Другий конкурс  буде більше  спрямований на проекти регіонального масштабу, які будуть  фінансуватись  більш масштабно за умови  співфінансування громад. Відтак, важливо звернути увагу на можливості міжмуніципального співробітництва, коли проекти виконуються за рахунок спільних коштів бюджетів громад.  Заявки  на участь у конкурсі проектів будуть подаватися на 7 напрямків. Минулого разу Вінниця подала 12 проектів і  пройшов 1,  тож будемо працювати над якістю, щоб  у відборі цього разу перемогли  більше проектів.  Сьогодні важливо  говорити  і про суму фінансування, на яку можна подавати заявку, вона складає від 1,2 млн грн. Варто сказати, що для Вінниччини, як  сільської території, пріоритетні напрямки – це аграний сектор, активізація підприємницької діяльності, створення умов для  соціальної  активності осіб похилого віку, туризм, а також питання  адаптації та інтеграції  внутрішньо переміщених осіб, адже такі громади у нас теж є.  Мета –  створити якісний проект, подати на конкурс і перемогти», - пояснив Юрій Войціцький.

До дискусії організатори запросили представників Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОДА із презентацією проекту – переможця першого конкурсу.

В ході дводеної навчальної зустрічі учасники з ОТГ області  виконають ряд практичнихз вправ, а також отримають навчики моніторингу виконання та оцінки проекту з огляду на стратегію розвитку громади. Стратегічний погляд на  розвиток території та інвестиційну діяльність в ОТГ висловила  Тетяна Герман - учасниця тренінгу, начальник відділу стратегічного планування  та інвестиційного розвитку Іллінецької міської ОТГ.

«Коли  об’єднались, у 2016 році,  ми створили стратегію розвитку громади на 3 роки, це був  план із визначенням основних напрямків господарювання. Але термін її вже спливає і сьогодні ми працюємо над  розробкою більш масшабної стратегії, яка буде тривалішою в часі. Ми набралися досвіду, попрацювали і зрозуміли, що робити  ставку на один пріоритет нераціонально, тому ми залишимо наші основні 3  пріоритети  - це економіка, екологія і соціальна сфера. Насправді, європейці  мають більше пріоритетів, але  саме ці напрямки  і у них є теж пріоритетними. Наша стратегія буде співпадати і з європейською, і з українською і з обласною і,  власне,  із  стратегічним планом ОТГ.  Важливо  –  економіка, потрібно  створити всі умови для розвитку бізнесу, а це, в свою чергу  – регуляторна політика, податки, пайова участь, конкурси та заохочення. Мова йде і про залучення іноземних інвесторів, але ми маємо  місцевого інвестора – підприємство «Люстдорф»  та  успішно співпрацюємо з початку створення нашої ОТГ. Інвестор повинен не просто вкласти гроші та отримати прибуток, а й долучитись до розвитку території.   Екологічний напрямок теж є пріоритетом Іллінецької громади. До речі, ми очікуємо нагороду за інновації саме в цьому напрямку і будемо продовжувати  його розвивати.  Комплексний проект Іллінецької ОТГ  із сортування сміття добре себе зарекомендував, а  зараз ми вже купуємо і ставимо нове обладнання , що буде переробляти  вторсировину  та  виготовляти тротуарну плитку, що дасть і нові робочі місця. Біля сміттєсортувального комплексу висаджено яблуневий  сад,  плануємо відкрити зоопарк.  Це вже соціальна складова, крім цього - культура, освіта та медицина. Наразі ми працюємо над  вторинним рівнем медицини і  плануємо  відвідати колег з Полтавщини, обмінятись досвідом  з даних питань. Ось такі пріоритети Іллінецької ОТГ  будуть відображені і в проектних заявках для участі в конкурсі», - розповіла про здобутки та   стратегічні плани розвитку  громади  Тетяна Герман



Переглядів: 2473
Поширень: 0

Останні новини