14 жовтня Православна Церква святкує велике свято Покров Пресвятої Богородиці

Три в одному: в понеділок, 14 жовтня, вінничани відзначатимуть Покрову, День козацтва і захисника України.

Цей день, у нашій державі – офіційно вихідний, адже свято вважається одним із найбільш шанованих в Україні.

 «Це свято встановлене Церквою в пам'ять про подію, яка відбулася у 911 році, коли сарацини взяли в облогу Константинополь, здавалося, загибель неминуча, — розповідає історію свята Покрови прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ ієромонах Софроній (Максим Чуприна) - Православні християни зібралися у Влахернському храмі на всеношну, щоб вимолити у Бога спасіння. Юродивий Андрій і його учень Єпіфаній, під час спільної молитви, побачили в повітрі Пречисту Діву в оточенні пророків, апостолів і ангелів. Разом з простими людьми, Богородиця молилася за їх порятунок. Потім Діва Марія зняла зі своєї голови хустку, яка має назву мафорій (не слід плутати з єпископським омофором) і простягнула його над присутніми в храмі, знаменуючи всьому християнському світу захист від видимих і невидимих ворогів».

З цим святом в українського народу пов’язано багато чудових звичаїв та прикмет, але найголовніше в цей день, каже ієромонах, церковна молитва та причастя Святих Христових Таїн.

«Як і кожне церковне свято, православні християни повинні провести цей день побожно. Більше приділити часу молитві та добрим справам, читанню Святого Письма та Житій святих. Жодна прикмета не повинна затьмарити святість цього великого свята. Важливо пам’ятати, що життя людини залежить від Бога, Ісус Христос сказав, що без волі Отця Небесного не впаде з голови жодна волосина (Мф. 10, 30), тому до прикмет слід відноситися, як до народного фольклору, яким багата українська культура», - додає отець Софроній.

З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою.

А з 2014 року, 14 жовтня – офіційне свято Дня захисника України. 



Переглядів: 7078
Поширень: 131

Останні новини