На Вінниччині відкрили перший в Україні Музей ткацтва

В селі Буша Ямпільського району відкрили інтерактивний Музей ткацтва. Це перший і поки що єдиний проєкт в Україні, який передбачає відтворення повного процесу виготовлення ткацького виробу. Тут проводитимуть майстер-класи для усіх бажаючих навчитися ткацькому ремеслу. 

Однією з умов проєкту була організація та проведення навчання з різних технік ткацтва для місцевих жителів за участю провідних майстринь з різних регіонів України. Навчання ткацього ремесла тривало з 5 до 11 жовтня 2019 року. За умовами проєкту, все устаткування залишається в інтерактивному Музеї ткацтва.

Голова облдержадміністрації Владислав Скальський зазначив: «Відтепер Буша буде славитися не тільки розписними хатами, керамікою, музеями, унікальною скелястою місцевістю із мальовничими краєвидами, місцями козацької та гайдамацької слави, залишками Трипільської культури та унікальним скельним храмом, а й першим у Вінницькій області Музеєм ткацтва. До речі, поки що першим і єдиним на всю Україну. Хочу подякувати організаторам проекту за збереження історико-культурної спадщини, відродження українських традицій, народних промислів та ремесел, особливо такого забутого ремесла як ткацтвоУ нашої держави все попереду. Все тільки починається!»,  – підкреслив голова облдержадміністрації.

Владислав Скальський зазначив, що генетичний код нації – це те, яким чином нинішні і майбутні українці ідентифікуватимуть себе в великому світі. Отож, надзвичайно важливо – інвестувати кошти в розвиток ідей, які пропагують збереження історичної пам`яті.

 «Це фантастичний проєкт, який потрібно обов`язково побачити на власні очі. Такі проєкти надважливі для розвитку регіону, для самоідентифікації нації, для розквіту нашої держави. ХХІ століття – це економіка емоцій. Люди шукають емоцій, вони подорожують за емоціями, привозять свої родини, вкладають власні кошти. Тому важливо концентруватися саме на таких різновидах туризму, які культивують емоційну складову. Буша – це той самий магніт, який приваблює людей, що «полюють» на емоції. І це чудовий привід розвиватися далі, аби конвертувати кошти в економіку громади. Адже «зелений туризм» – це і про вміння працювати в сучасному інформаційному просторі, простіше кажучи, вміння «продавати» себе, застосовувати  сучасні методи, аби «дістатитися» до кінцевого споживача, використовувати інтернет-можливості, соцмережі, залучати креативну молодь і створювати нові елементи цієї системи», – поділився враженнями від проєкту голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський.




Переглядів: 6261
Поширень: 0

Останні новини