Закинутий сарай на сучасну станцію «глибокого» сортування перетворили вінницькі старшокласники

Рятують сміття від полігонів, перетворюючи його на вторинну сировину, виховують у вінничан культуру відбору відходів та розвивають екологічну свідомість молодшого покоління.

Вінницькі старшокласники відкрили «Shuttle» - станцію «глибокого» сортування сміття. Її розгорнули на території школи «Аїст», в приміщенні закинутого сараю. Цегельний будиночок багато років пустував, тож, щоб трансформувати його, довелось залучити десант ековолонтерів. Розчистили від сміття, постелили підлогу, полагодили стелю, відремонтували освітлення, встановили двері та зробили «косметичний» ремонт. А фасад пофарбували та розмалювали.

«Робота над проєктом була відносно простою. Усе — завдяки підтримці та допомозі багатьох людей, а також завзятій команді учнів. Зайняло все близько трьох місяців», - розповідає екоактивістка Маша Ошовська.

Станцію облаштували мішками-контейнерами для приймання різної сировини, яку щодня люди викидають у смітник.

«Важливість полягає у тому, що ми не тільки не даємо виростати горам сміття на полігонах, а й виховуємо у вінничан бажання грамотно сортувати відходи. Приймаємо чисту, зім'яту сировину. Сортуємо на близько 20 фракцій. Завжди є волонтери, які готові проконсультувати. Працюємо тричі на тиждень, але плануємо більше», - додає Маша.

Станція на території школи набула популярності й серед молодших школярів та їхніх батьків.

«Це дуже круто, що старшокласники показують такий класний приклад меншим школярам. Мій син навчається тут у 5 класі. Від екоактивних учнів він дізнався багато цікавого та корисного про сміття: що зі звичайних відходів можна отримати корисні речі, наприклад: пет-пляшку з «Коли» – перетворити на гранули, з яких шиють футболки, светри. І це мені розповідає моя дитина! - каже мати учня Наталія, — а процес сортування сміття в нашій сім’ї – то взагалі цілий ритуал. Ми все розділяємо у різні смітнички: папір, пакетики, пластик, вологі відходи – усе окремо».

Працює «Shuttle» тричі на тиждень: вівторок та четвер — з 16.00 до 18.00 й неділя – з 12.00 до 15.00



Переглядів: 3639
Поширень: 0

Останні новини