Планетарій просто неба: вінницькі учні вирушили у мандрівку до далеких планет прямо зі школи

Споглядати планети, галактики, сузір'я і просто потрапити у справжній зоряний світ, при цьому — не залишаючи шкільне подвір’я. Космічні кораблі борознять біля однієї з вінницьких шкіл. Там розгорнули планетарій просто неба.

«Ідея виготовляти такі стаціонарні конструкції виникла з приходом зацифрування та осучаснення класичних планетаріїв. Ми вирішили привозити планетарії в ті міста, де їх немає. Також - влаштовувати «космічні» дні й для наших учнів», - розповідає співзасновник компанії, яка виготовляє портативні планетарії Ігор Мельничук.

Каркас конструкції виготовлений з авіаційного алюмінію, купол — у вигляді планети. В середині облаштовано невеличку глядацьку залу з місцями для сидіння та сучасною технікою.

«В цій кулі механічно відтворені космічні ефекти: затемнення, подорож космічних кораблів та інші. Екран виготовлений зі спеціальної тканини, працює за принципом вакуумного відкачування повітря. Він має специфічні особливості: вони дозволяють зробити проєкцію в середині простору особливо темною, зображення космічних сцен — більш реалістичними», - додає Ігор.

Контент планетарію – різноманітний. Тут можна зануритись у віртуальний світ не лише астрономії.

«Новітня сенсорна освіта — це надзвичайно круто та корисно. Наші учні безкоштовно подорожують всесвітом, вивчають планети, сузір’я, можуть також зазирнути в середину тіла людини. Це потужний навчальний елемент, коли діти можуть не лише побачити картинку, а й зануритись у неї. Такі 3-D уроки в майбутньому змінять погляди дітей на ті, чи інші предмети. До нас планетарій завітав на два дні. Сподіваємось, діти будуть в захваті», - каже завуч ЗОШ №3 Леся Шаповалюк.

За день на таких оригінальних уроках побували як старшокласники так і учні початкових класів.

«Я ніколи таке не бачила, тільки в книгах мама читала і в кіно тільки. Мені здалось, що я не буцім-то, а насправді злітала в космос на зорельоті. Я дізналась, що Сонце - це зірка, на якій дуже-дуже гаряче», - ділиться враженнями від незвичайного уроку першокласниця Марійка Троян.

«В реальному житті такого не існує, картинка – це одна, а те, що ми побачили – це просто щось нереальне. Тепер відвідуватиму планетарії частіше», - розповідає дев’ятикласник Максим.

У планах розробників — додати до переліку віртуальних мандрівок огляд храмів України.



Переглядів: 6824
Поширень: 5

Останні новини