У Вінниці поступово зменшується кількість дітей, позбавлених батьківського піклування

Протягом останніх років у місті відзначається тенденція до зменшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування. Цьому сприяє надання своєчасної допомоги родинам, як опинились у складних життєвих обставинах, робота у напрямку реінтеграції новонароджених, від яких відмовились батьки, у сімейне оточення. А також – проведення заходів щодо влаштування дітей з державних та недержавних закладів в сім’ю рідних батьків та усиновителів.

Сьогодні під час засідання виконкому міської ради начальник служби у справах дітей Людмила Шафранська розповіла про хід виконання Програми соціального захисту сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Для запобігання дитячій бездоглядності, насильству, попередження раннього соціального сирітства постійно здійснюється контроль за умовами утримання та виховання дітей за місцем їх проживання. Протягом 2019 року проведено 30 профілактичних рейдів, обстежено умови проживання 548 дітей, надано 2249 консультацій з питань соціального захисту дітей, їх житлових та майнових прав. Також проведено 1798 профілактично-виховних бесід з метою з’ясування причин та умов, які призвели до порушення прав дітей, розглянуто 7955 усних та письмових звернень громадян, установ та організацій, підготовлено 2067 запитів, клопотань, інформацій до закладів охорони здоров’я, освіти, органів внутрішніх справ тощо», – каже Людмила Шафранська.

Як зазначила начальник служби у справах дітей, однією з  ефективних форм  роботи в даному напрямку є організація діяльності комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Вінницької міської ради. Протягом 2019 року проведено 33 засідання комісії, на яких розглянуто 639 питань щодо захисту законних прав та інтересів дітей та підготовлено 166 проектів рішень виконкому. Також порушено 24 клопотання про притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які допустили порушення прав, свобод і законних інтересів дітей, подано до суду 89 висновків про доцільність чи недоцільність позбавлення громадян батьківських прав.

Для своєчасного виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, налагоджена співпраця із адміністраціями навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, управляючими компаніями, квартальними комітетами, ОСББ, Вінницьким міським відділом поліції Головного Управління Національної поліції у Вінницькій області та громадськістю. 

Станом на 1 жовтня на обліку у службі у справах дітей міської ради перебуває: 134 дитини, які проживають у сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 7 дітей, потерпілих від насильства в сім’ї; 3 дітей, які залишають місце постійного проживання; 26 дітей, які скоїли правопорушення; 57дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Для покращення взаємовідносин між всіма членами родини, служба у справах дітей протягом 2019 року продовжувала реалізовувати проект «Культурний простір». Для забезпечення захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів в зоні проведення АТО/ООС, працівники служби проводять роботу щодо надання відповідного статусу дитини. У рамках роботи батьківського всеобучу проводяться лекції, тематичні батьківські збори, бесіди за круглим столом, індивідуальні та групові консультації тощо. Проводиться робота по правовому вихованню дітей та батьків. 

Службою у справах дітей міської ради спрямовуються зусилля на захист законних прав та інтересів дітей міста, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, реалізацію їх права на сімейне виховання та підвищення авторитету сім’ї у суспільстві.

На обліку у службі перебуває 234 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, при чому 208 дітей (88,9%)  – у сімейних формах виховання (158 – під опікою громадян, 47 – у прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, 3 дитини у сім’ях родичів/знайомих).

«Постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо можливості влаштування дітей до сімейних форм виховання, громадянам та сім’ям, які бажають усиновити або взяти на утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надається всебічна допомога у підготовці необхідних документів, підбору дітей для встановлення контакту», – каже Людмила Шафранська

Наразі у Вінниці є 15 прийомних сімей, в яких виховується 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 2 особи із числа дітей-сиріт.

Із 234 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 25 потребують влаштування до сімейних форм виховання, 51 дитина перебуває на первинному обліку з усиновлення. Сформована база кандидатів в усиновлювачі.  На обліку перебуває - 10 сімей, які мають бажання усиновити малолітніх, здорових дітей. Потенційних опікунів, піклувальників - 3 особи, потенційних прийомних батьків – 1.

Підсумки по виконанню Програми підбила заступниця міського голови Галина Якубович. «Проведена дійсно серйозна робота, але на цьому ми не повинні зупинятися. Потрібно більше уваги звернути на попередження кризових ситуацій та завжди бути з тими сім’ями, які опинились в складних сімейних обставинах», – каже Галина Якубович.


Теги: діти


Переглядів: 3083
Поширень: 0

Останні новини