Що таке реімбурсація?

Це коли держава відшкодовує певну вартість ліків, зафіксованих Урядом, при їх купівлі громадянами у мережі аптек.

Найбільше впливають на показники смертності в нашій країні 3 категорії захворювань:

    діабет серцево-судинні хвороби бронхіальна астма

Окрім того, всі вони суттєво знижують якість життя пацієнта і піддаються амбулаторному лікуванню. Тому й були обрані Урядом як пріоритетні в рамках реімбурсації.

Що це означає? Ви можете:

    вивчити список препаратів, вартість яких частково відшкодовує держава на порталі "Доступні ліки" за цими 3 категоріями:http://liky.gov.ua/ там же обрати потрібний вам препарат і побачити, яку суму держава оплачує замість вас при купівлі цього препарату, а яку оплачуєте ви самостійно, переглянути список аптек, де можна купити такий препарат: всі вони відмічені спеціальними наклейками, як на зображенні нижче (жовто-блакитна наліпка) і купити їх там. Таких аптек в Україні понад 6000.


Наприклад, візьмемо категорію діабет 2 типу та припустимо, що нам потрібен метформін. При його купівлі у аптеках, що беруть участь у державні програмі відшкодування вартості (перелік усіх аптек по регіонах ви знайдете на сайті Міністерство охорони здоров'я України та на карті порталу), ви оплачуєте 10,63 гривень, а держава сплачує замість вас ще 16 грн 58 копійок. Загальна вартість препарату: 27 гривень 21 копійка.

Якщо ви досі не бачили цей портал або маєте, кому порекомендувати, зробіть це просто зараз.

Портал створено в рамках швейцарско-української програми EGAP, що виконується Фонд Східна Європа та партнерами у співпраці зДержавне агентство з питань електронного урядування України і фінансується Швейцарським бюро співробітництва.



Переглядів: 7772
Поширень: 2

Останні новини