Максим Мартинюк: «Зарано говорити, що ринок землі вже відкрито»

Попри ухвалення в першому читанні законопроекту, який передбачає скасування мораторію на продаж землі, говорити, що ринок буде відкрито з 1 жовтня 2020-го — зарано. Про це заявив у своєму блозі на НВ в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2018-2019 роках Максим Мартинюк.

Екс-міністр наголосив, що, принаймні, документ іще має пройти друге читання, а зробити це буде непросто, адже «Слузі народу» заледве вдалося нашкребти голоси за законопроект у першому читанні.

«Зняття з порядку денного розгляду земельних законопроектів 12 листопада вже засвідчило, що навіть у найбільшої в історії українського парламенту фракції ʺСлуги народуʺ голосів ʺзаʺ немає. Монобільшість є, а ось ʺземельної більшостіʺ немає. Блокування трибуни і всі події 13 листопада, в тому числі і прийняття законопроекту за основу — це вже рефлексії», — говорить Максим Мартинюк.

Також екс-міністр наголосив на спротиві суспільства запуску ринку землі.

«На місці влади я б не ігнорував протести селян та не кепкував би з того, що вони приїхали до Верховної Ради на ʺджондірахʺ, а не на мотоблоках», — зазначив Максим Мартинюк.

За його словами, протести, які були під стінами парламенту, висловлюють панівні настрої людей.

«Навіть якщо комусь ці протести здаються штучними чи проплаченим (що далеко не факт), це не означає, що вони не висловлюють панівні настрої людей. І це не означає, що ігнорування цих протестів не призведе до значно масштабніших і стихійніших. Якщо буде треба, то все буде — доведено Майданами», — підкреслив експерт.

Максим Мартинюк наголосив, що спекуляцій довкола ринку землі завжди було багато, однак до несприйняття людьми ринку землі призвели самі дії влади.

«Різні політичні сили завжди спекулювали на питаннях ринку землі, однак сьогодні дрова, які вони підкидають у багаття, їм у руки вклали самі ʺслугиʺ», — говорить Максим Мартинюк.

Фахівець підкреслив, що з початку роботи нового парламенту ринок землі не підтримували 60% населення, нині — вже 70%. За його словами, суспільна думка змінилася через некомпетентність урядовців.

«Чому соціологія грає проти ʺслугʺ? Бо диявол криється в деталях. Українці добре пам’ятали, що три роки обіцяв уряд Гройсмана: ніяких іноземців, усе для фермерів, 200 гектарів — в одні руки. До цього люди були готові. А далі пішов провал за провалом: іноземці, жодних обмежень щодо площі і відверте знущання обіцянками кредитів, яких не буде. Кожна нова інформація суперечила попередній. Народ остаточно заплутався і небезпідставно вважає, що влада ʺщось мутитьʺ», — каже Максим Мартинюк.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який передбачає скасування мораторію на продаж земель усіх форм власності з 1 жовтня 2020 року. «За» проголосували 240 депутатів, серед яких 227 голосів були від «Слуги народу».




Переглядів: 2233
Поширень: 0

Останні новини