На Вінниччині розпочала роботу перша біогазова електростанція, повністю оснащена вітчизняним технологічним обладнанням

Днями заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк та директор департаменту АПР, екології та природних ресурсів Микола Ткачук побували на відкритті Юзефо-Миколоївської біогазової електростанції, яка є першою промисловою біогазовою електростанцією на Вінниччині.

«Це перша біогазова електростанція в Україні, яка була побудована і оснащена саме українським технологічним обладнанням, і що важливо – обладнання виготовлено на Козятинському машинобудівному підрозділі Української технологічної компанії, що на Вінниччині. Зараз підприємство експортує технологічне обладнання в різні куточки світу – до ЄС, Азії, Америки», – наголосив заступник голови облдержадміністрації Олександр Крученюк.

Потужність станції – 3 МВт. Голландська технологія отримання біогазу дозволяє переробляти не тільки відходи, а й вторинні матеріальні ресурси агропромислового виробництва з коефіцієнтом трансформації більше 75%.

Запуск станції створив робочі місця для 50 співробітників та близько 500 працівників. Крім електроенергії, вироблятиметься теплова енергія та ефективне органічне добриво - активна біомаса мікроорганізмів та гумінових кислот. Перероблятиметься жом місцевого заводу, заводів Гайсина, Саливінки та Жданівки, а також меляса, гичка, пожнивні залишки, силос тощо.

Якщо природі потрібно десятки років для синтезу гумусу - в біореакторі він формується за лічені дні. Добрива повертаються назад в ґрунт та відновлюють чорнозем. Переробка сировини на біогаз та органічні добрива може забезпечити заміну мінеральних добрив не менше як на 65%, що є надійним підґрунтям  для енергетичної та екологічної безпеки.

Такі станції зможуть забезпечити Україну не тільки на 100% власним газом, теплом, екологічною електроенергією, а й допоможуть відновити та зберегти чорнозем.

Реальний збір врожаю зернових культур в Україні складає 100 млн. тонн на рік. При цьому кількість органічних залишків, які перегнивають, складає не менше 150 млн.т/рік. Переробка таких ресурсів забезпечить синтез біогазу не менше еквіваленту 50 млд.м3 природного газу при потребах 25 млрд.

Вінницька область не тільки найпотужніша область за валовим виробництвом  сільськогосподарської продукції, а й стає флагманом по її переробці. Тому дуже важливо, щоб такі станції закінчували цикл виробництва – чисту переробку сільськогосподарської сировини. В майбутньому вони зможуть забезпечити Україну не тільки на сто відсотків власним газом, теплом, екологічною електроенергією, а й допоможуть відновити та зберегти чорнозем.



Переглядів: 3411
Поширень: 3

Останні новини