Капітальні інвестиції в АПК наступного року зменшаться на 30%, - екс-в.о. міністра АПК Максим Мартинюк

Обіцяного урядом зростання економіки  на 5-7% в наступному році не буде через падіння капіталовкладень у сільське господарство.  2020го капітальні інвестиції в АПК зменшаться щонайменше на 30%, якщо Верховна Рада ухвалить «земельний закон» в існуючому вигляді. У цьому впевнений колишній в. о. міністра АПК Максим Мартинюк.

За його словами, в останні роки аграрний сектор розвивався більш динамічно ніж інші галузі, і це витягувало економіку. Зараз же пішов спад. 

«За 1 півріччя цього року в галузь інвестували 23,3 млрд грн. Це на 3 млрд грн або майже на 17% менше, ніж за аналогічний період торік. 2020 року капітальні вкладення можуть зменшитись ще принаймні на третину. Така ж тенденція зберігатиметься й кілька наступних років», - написав Максим Мартинюк у своїй колонці на порталі Агравері

Він говорить про те, що спорудження ферм, елеваторів, фруктосховищ  та інших інвестиційних проектів призупиняють. Добудовуються лише ті об’єкти, які уже запущені. 

«Понад 70% капітальних інвестицій — це власні кошти господарств. Аграрії зараз не готові ризикувати і вкладати кошти в будівництво через скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Те, як відбувається відкриття ринку, ні в кого не викликає довіри. В обіцянки кредитів на землю ніхто не вірить. Люди хочуть притримати гроші бо ніхто не знає, яких сюрпризів тоді очікувати», - говорить колишній керівник аграрного міністерства. 

Максим Мартинюк переконаний, що зупинка інвестицій у проекти капітального будівництва не може не вдарити по країні. Адже аграрне виробництво впливає на розвиток усієї економіки. Кожна гривня, вкладена в основний і оборотний капітал с/г підприємств, приносить у середньому на рік 0,3 грн приросту прибутку до оподаткування.

«Візьміть хоча б простий приклад будівництва елеватора. Для його спорудження наймають робітників — усі вони отримують заробітну плату. Залучають десятки субпідрядних організацій — кожна платить податки. Купують будівельні матеріали, техніку — ці гроші знову йдуть у виробництво. В результаті кілька сотень людей одержують постійні робочі місця. А тепер уявіть, як «боляче» стає економіці, коли подібні проекти заморожують», - говорить фахівець.

Максим Мартинюк наголосив, для бажаних 5−7% зростання в Україну повинна политися буквально «лавина» інвестиційних проектів, а без с/г цього не буде.

«Відкривати ринок землі для росту ВВП — це помилка. З наукової точки зору, зростання ВВП дійсно буде, але одномоментне і лише формальне — просто цифри у статистиці укладених угод із купівлі-продажу», - говорить Максим Мартинюк

Втім, він переконаний, це не дасть реального приросту ВВП. Його могли би забезпечити якраз капітальні інвестиції — лише вони приводять до того, що ми більше виробляємо.


Теги: земля


Переглядів: 1556
Поширень: 0

Останні новини