Маєте хронічні діагнози? Перевірте серце!

Хронічні діагнози, зокрема  цукровий діабет, проблеми з легенями чи суглобами або ж ожиріння можуть роками перебувати під вашим контролем і не змінювати якості життя. Але саме вони здатні спотворити типові симптоми серцево-судинних хвороб, а отже, приспати вашу пильність. Будьте уважні! Дійте на випередження, щоб захистити організм від інфаркту міокарда та інших небезпечних станів!

Що діабет чинить із судинами?

Пацієнтів із цукровим діабетом кардіологи відносять до групи «високого» і «дуже високого» ризику щодо розвитку серцево-судинних захворювань. Ця недуга вражає усі органи та системи організму. Порушення вуглеводного обміну спричиняє зміну ліпідних процесів, а отже, веде до швидкого утворення атеросклеротичних бляшок. Ендокринологи зауважують: у людей з діабетом атеросклероз розвивається на 8-10 років раніше, ніж у тих, хто його не має. Симптоматика серцево-судинних захворювань, зокрема ішемічної хвороби серця, при цьому невиразна, тому перші прояви складної недуги легко проґавити.

«Ця хвороба має різні механізми впливу на серцево-судинну систему: вражає клітини серцевого м’яза, пошкоджує дрібні артерії, формує нейровегетативні зміни, — розповідає Леся Распутіна, професорка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім. М. Пирогова, докторка медичних наук.  — Типовий напад стенокардії, котрий у більшості людей супроводжується болем за грудиною, для хворих на діабет протікає досить м’яко, інколи без типового больового синдрому. Коли ж пацієнти починають щось дійсно відчувати, ми вже констатуємо багатосудинне ураження або навіть перенесений на ногах інфаркт міокарда».

Єдиний варіант захистити себе  — систематично проходити діагностику судин і серця, а також завчасно розпочати терапію, направлену на попередження судинних катастроф.

Як здоров’я легень впливає на серце?

Робота серця і легень нерозривно пов’язані. Насичення крові киснем, котре відбувається за рахунок дихання, безпосередньо впливає на стан міокарда.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) часто супроводужється пришвидшеним серцебиттям та порушенням кровообігу. Людині важко видихати, а отже, виникає задишка. Серце у таких умовах починає працювати з надмірним навантаженням, легені відчувають недостатню вентиляцію. У комплексі такий стан рано чи пізно призводить до системних змін організму.

Добираючи препарат, який би захищав серце, лікар мусить врахувати особливість перебігу хронічного захворювання.

«У пацієнтів та пацієнток з ХОЗЛ після сорока років нерідко з’являється задишка. Вона набирає інтенсивності поступово і зазвичай виникає при фізичних навантаженнях. Однак природу задишки не завжди можна трактувати однозначно, — зауважує Леся Распутіна.  —  Вона може бути наслідком тривалої залежності від тютюну, роботи в шахті чи цеху, хронічної хвороби органів дихання або ж симптомом серцевої патології».

Партнерство з лікарями без самолікування!

Наведені вище діагнози — лише невелика частина тих станів, які мають суттєвий вплив на серцево-судинну систему людини і часто прискорюють розвиток відповідних захворювань. Скажімо, подагра та надлишкова маса тіла  також належать до негативних чинників.  Це варто враховувати!

Отже, уникайте самолікування і за жодних обставин не поєднуйте на власний розсуд медичні препарати від різних недуг. Єдиною безпечною й ефективною профілактикою ускладнень є здоровий спосіб життя, систематична діагностика організму та партнерство з лікарями. Чим точнішу інформацію про свої відчуття ви надасте медикам, тим більш зваженими та дієвими будуть їхні рекомендації.   

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».



Переглядів: 6450
Поширень: 1

Останні новини