Вінниця налагоджує співпрацю з Діжоном у розвитку гастротуризму

Днями у Вінниці перебувала делегація з французького міста Діжон. Представники Асоціації виставково-конференційних центрів Dijon Congrexpo поділилися досвідом у напрямку розвитку гастрономічного туризму та познайомилися з кухнею Поділля.

На запрошення Вінницького міського голови Сергія Моргунова до нашого міста приїхали представники Асоціації виставково-конференційних центрів Діжона, яка організовує Міжнародний гастрономічний ярмарок Foire de Dijon. Захід започатковано 1921 року, а нині він входить до топ-5 найбільших ярмарків Франції і протягом двох тижнів проведення приваблює понад 160 тисяч гостей.

Поділитися досвідом та поглянути на гастрономічний потенціал Вінниці завітали президент асоціації Dijon Congrexpo Жан Батто, генеральна директорка асоціації Надін Базін та комерційна директорка Татьяна Дезош. Протягом трьох днів гості знайомилися з кухнею Поділля, інноваціями в ресторанній сфері, конкурентними та високоякісними продуктами харчової промисловості, що виробляються на Вінниччині, а також розвитком гастротуризму в регіоні. 

У рамках програми представники та представниці Dijon Congrexpo відвідали виробництво ТОВ “Солодка мрія - Вінниця” та Вінницьку харчосмакову фабрику, де мали можливість продегустувати найпомітніші гастробренди Вінниці - зефір, мармелад, натуральний яблучний сік, хрін та гірчицю. Також французькі фахівці побували у “Винному домі Гігінеішвілі”, який кілька років тому розпочав виробництво вин з класичних французьких, українських і грузинських сортів, та відзначили високий рівень дотримання технологій виноробства. Особливо примітними для дегустаторів стали вина з сортів Мерло та Ркацителі. 

Особливості подільської кухні для гостей розкрила дослідниця Олена Павлова, вразивши їх багатою історією та креативним підходом до переосмислення традиційних рецептів, зібраних під час експедицій. Яскравим епізодом для діжонської делегації стала участь у різдвяному Vinnytsia Food Fest, зокрема в якості журі запровадженого цьогоріч конкурсу куті. На думку президента Dijon Congrexpo Жана Батто, Вінниця демонструє надзвичайно потужні кроки у напрямку системного просування своєї гастрономічної культури і може стати одним із центрів гастротуризму в Україні. 

Під час зустрічі з заступницею міського голови Галиною Якубович представники Dijon Congrexpo підтвердили готовність французької сторони забезпечити експертну підтримку міських та регіональних ініціатив, а також надати можливість представлення харчової продукції та кухні Поділля на одному з найбільших гастрономічних ярмарків Франції Foire de Dijon.

«Вінниця - столиця одного з найпотужніших аграрних регіонів України та Східної Європи. Наші переваги можуть бути використані для створення доданої вартості за рахунок унікальності технологій, якості сировини, рецептури та форм подачі. Економіка може отримувати чималі надходження за рахунок фестивальної, ярмаркової та туристичної діяльності, як це є у Франції, і, зокрема, в Бургундії. Модель гастротуризму, яку втілюють у Діжоні, надзвичайно добре підходить для Вінниці, зокрема в перспективах розвитку гастрокварталів. Ми обов'язково перейматимемо цей досвід і запрошуватимемо французьких експертів для підвищення туристичної та інвестиційної привабливості Вінниці», -зазначила заступниця міського голови Галина Якубович.

Під час візиту гості також побували на дегустації кави та чаю в кафе-музеї «Вітальня щасливого часу», в історичному гастро-пабі та ресторані подільської кухні, на екскурсії виставками «У історії на кухні» та «Смаки натюрморта» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї і в Музеї-садибі Миколи Пирогова. Окрім того, представники Dijon Congrexpo відвідали екскурсію історичним центром Вінниці та потенційні місця розвитку гастрономічного туризму у середмісті. 

«Під час нашого візиту до Вінниці ми переконались в тому, що місто має величезний потенціал розвитку гастрономічної сфери, тут є всі необхідні складові для цього. Формування сучасної гастрономічної культури на основі заглиблення в історію кулінарних традицій - ваша унікальна особливість. Якісні ресторани і виробники, багато чудових ідей та команда муніципалітету вдало це доповнюють. Дуже важливо, щоб підприємці і міська влада працювали спільно над розвитком гастрономічної сфери», - наголосив Жан Батто



Переглядів: 2464
Поширень: 1

Останні новини