Очистити тіло від хвороб, а душу від гріхів: 19 січня на вінничан чекає крижана купіль

Приготуйте рушник, халат, термос з чаєм і теплий одяг. Це все, що потрібно прихопити з собою, щоб зануритись в Йорданську воду.

Святкова купіль у зимовій водоймі чекає вінничан 19 січня на Водохреща. Адже вся вода, навіть та, яка тече у наших кранах, в цей день вважається цілющою.

«Свято Хрещення Господнього розкриває нам велику таємницю благочестя і справу Божої любові до усього людства. Зі Святого Євангелія ми знаємо, що перед початком свого суспільного служіння і проповіді, Спаситель прийшов на Йорданські води до останнього старозавітного пророка Іоанна, щоб отримати хрещення покаяння. Це свято, також називається Богоявлення тому, що при Хрещенні Христа Спасителя усьому людству явилася Пресвята Трійця, - розповідає Ієромонах Софроній (Чуприна),- У Новому Завіті ми читаємо, що під час хрещення Христа над Сином Божим розкрилися небеса, і Дух Божий у вигляді голуба зійшов на Спасителя та був голос Бога Отця з неба, який сказав, що Христос Його Син Улюблений, в Котрому Його благовоління (Мф. 3: 16 – 17). Тим самим всьому світу було засвідчено таємницю Пресвятої Трійці, Бог Отець, який промовив слово, Бог Син, який хрестився і Бог Дух Святий, який походить від Отця-Трійця Єдиносуща і Нероздільна»

19 січня, після Божественної Літургії, також освячується вода, яка нічим не відрізняється від води, освяченої напередодні.

«Свята вода має особливу животворну і очищаючу силу. Її вживають лише зранку, на голодний шлунок, нею кроплять помешкання та подвір'я, православні християни освячують нею все своє буття. Слід пам'ятати, що Хрещенську воду ні в якому разі не можна використовувати в магічних цілях, це є великим гріхом, який матиме жахливі для людини наслідки. Зберігати святу воду потрібно у відповідному місці, адже це є велика святиня. Як відомо, протягом року вода зберігає свої природні властивості і не псується», - додає Ієромонах.

Після освячення всі охочі, перехрестившись, тричі занурюються у воду. Така традиція, хоча і є благочестивою, але все-таки людям зі слабким здоров'ям та немічним, краще утриматися від занурення. Адже найголовніше, в цей день все-таки є Богослужіння і причастя Святих Христових Таїн, які є джерелом вічного життя.

На водойми часто йдуть купатися навіть ті, хто робить це вперше.

Щоб обряд «священного занурення» не приніс пірнальнику біди, потрібно пам’ятати: така процедура – стрес для всього організму.

З собою потрібно взяти два сухих рушника (один застелити під ноги, іншим витертись), теплий халат та капці, які не сковзатимуть на березі, термос із теплим чаєм. Одяг та взуття має легко зніматись та одягатись.

Щоб не потрапити з ополонки на лікарняне ліжко, варто дотримуватись простих, але дієвих правил:

пірнати потрібно на ситий шлунок, тож, за годину до занурення треба поїсти; на березі водойми слід поприсідати та пострибати хвилин 5-10: тіло має бути розігрітим; занурюватися необхідно без зволікання, щоб не переохолодити організм; лікарі не рекомендують пірнати з головою, особливо якщо у Вас довге волосся; процедура занурення має тривати не більше 30 секунд; вологе та розпашіле тіло потрібно динамічно витерти сухим рушником та швидко одягатись, не зловживаючи при цьому ритуалом «селфі в купальнику».

Є й табу, які допоможуть зробити занурення безпечним. Під час здійснення обряду, до та після, заборонено вживати алкоголь,  пірнати у водойму в непризначених для цього місцях, купатись наодинці та пірнати одночасно групою. Не можна лізти до ополонки вагітним, малечі і тим, хто має запальні процеси в організмі.

Ті, хто має досвід купання на Хрещення Господнє в холоднючій воді запевняють: крім ейфорії, заряду бадьорості, душевного перезавантаження та оновлення функцій організму, людина долає своєрідний страх, стає впевненішою та починає поважати себе.

Нагадаємо: зануритись в освячену купіль можна на Вишенському озері та біля водойми в районі олійно-жирового комбінату.



Переглядів: 3324
Поширень: 5

Останні новини