Не робити дитбудинкам «ведмежої послуги» закликають волонтери

Майже нові плюшеві іграшки, бігунки, дитячий одяг та взуття – на смітник. Така доля спіткала подарунки, що зносили волонтери вихованцям дитбудинку «Малятко».

В резонансну ситуацію з іграшками на смітнику «Малятка», світлини якої розмістила на своїй сторінці волонтерка Юля Дякун,  втрутилась Наталія Заболотна.

"Ці фото для тих, хто ще возить допомогу в дитячі будинки. Фото вчорашні. Будинок дитини Малятко.Вінниця. Смітник. Більше нічого коментувати не буду.", - написала Юля Дякун.

Заступник голови Вінницької ОДА навідалась на територію дитбудинку, де стоять сміттєві баки. Обурливий пост після «неприємних» відвідин вона написала своїй сторінці у Фейсбук.

«Те, що я побачила, дійсно, жахливо негативне відношення до отриманої допомоги. Так, буду відвертою, там було багато зламаних іграшок і порваних речей. Але й були досить нормальні й іграшки, і речі. Працюючи з багатодітними сім'ями в районах я знаю, що таких речей, як ота блакитна курточка (трохи прийшлось поритись у тій купі) більшість з них не мають, — розповідає Наталія Заболотна. — Через годину все було прибрано, що можна ще використати, забрано. Висновок простий і жорстокий: ті працівники, які не цінують, що віддають люди, не можуть працювати в дитячих закладах».

Вінницькі волонтерки радять вінничанам не робити «ведмежої послуги». Якщо ж є бажання допомогти малечі, потрібно спершу поцікавитись, чого саме потребує той, чи інший заклад.

«Перевіряти потреби закладу, перш, ніж туди їхати. Це потрібно робити завжди, бо так Ви зрозумієте що справді потрібно, що можна, а що не можна привозити. Усі заклади різні. Десь у Вас попросять «памперсів», десь одежку. Особливо мені дуже хочеться попросити Благодійників: передаючи допомогу, запитайте себе, чи ви одягнули б це на власну дитину і чи дали б їй цю іграшку. У випадку «Малятка» - рішення викинути речі на смітник, на мою думку, є категорично неправильне. Є координати волонтерів і завжди можна було б передати ці речі їм. Вони б перебрали, якщо заклад не має такої змоги. Відсортували та роздали нормальні речі по селах і родинам, які потребують допомоги», - зазначає вінницька волонтерка Тетяна Власюк.




Переглядів: 3576
Поширень: 6

Останні новини