«Асоціація міст України» закликає ЦВК дати можливість провести жовтневі вибори в ОТГ

Відповідно до постанови ЦВК вибори в ОТГ відбуваються двічі на рік – у квітні та жовтні. Щоб призначити найближчі вибори, засідання ЦВК має відбутися не пізніше 17 серпня. Але, на жаль, станом на сьогоднішній день, перші вибори до Об’єднаних територіальних громад під загрозою.

На засіданні ЦВК минулої п’ятниці було прийнято рішення не призначати вибори у новосформовані об’єднані громади у зв’язку з тим, що в квітні Конституційний суд визнав неконституційним ЗУ «Про всеукраїнський референдум». Але це не може суперечити Закону України 2015 року «Про добровільне об’єднання територіальних громад», твердять експерти.

Ідеолог децентралізаційної реформи Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловився рішуче: «Дуже важливо, що об'єднання громад – це добровільний процес, ініціатива знизу. Вважаю, що перешкоджати прагненню громадян, які хочуть теж йти цим шляхом, створювати додаткові бар'єри на їхньому шляху – неприпустимо. Децентралізацію не можна зупиняти!»

На жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об’єднаних громадах, в яких проживає 1 млн. осіб. Однак мова також йде про загрозу зриву виборів й в інших громадах, голосування в яких мали відбутися пізніше. Таким чином дії ЦВК справді ставлять під загрозу подальше проведення реформи децентралізації в Україні.

«Асоціація міст України» наголошує, що наразі відсутні правові підстави щодо не призначення перших та додаткових місцевих виборів у ОТГ відповідно до наявних на сьогодні звернень обласних державних адміністрацій і звертається до Голови ЦВК із закликом скасувати суперечливе рішення. Жовтневі вибори дозволять територіальним громадам, де проживають близько мільйона громадян, завершити процедуру формування ОТГ задля розвитку і підвищення якості життя.




Переглядів: 2315
Поширень: 0

Останні новини