Вибираємо насіння правильно - отримуємо багатий врожай

Весна для дачників - це початок посіву насіння на розсаду. Для того, щоб влітку отримати великий врожай смачних овочів, треба правильно обирати посівній матеріал.

Одразу відмитимо, що купувати насіння у бабусь, які запевняють, що зібрали іх зі своїх культур найкращих сортів, не кращий вибір. В цьому випадку агроном не має жодних уявлень про походження насіння та про його якість.

Крім того, не рекомендується купувати посівний матеріал "на вагу". Такий продукт теж не дає гарантії богатого врожаю. За насінням треба відправлятися в специалізований магазин. Перед придбанням необхідно ознайомитися з інформацією, розміщеною на упаковці. На етикетці повинні бути наступні дані:

    Назва самої культури та її сортова різновидність. Більша кількість виробників пишуть цю інформацію ще й латинською мовою. Опис культури та поради з її посадки та вирощування. Цей пункт не є обов`язковим. Але виробник, який працює на ринку насіння довго і планує розвиватися далі, бажає, щоб агроном був задоволений якістю плодів та всхожістю посівного матеріалу. Зазвичай рекомендації вміщуються в декільких реченях. Детальна інформація про підприємство-виробника. Тут буде не тількі адреса з поштовим індексом та телефон, але й адреса електроної пошти, а також сайт (якщо він є) й факс. Стандарти, яким відповідає якість насіння. Для кожной країни вони маркируються по-різному (для Білорусії - СТБ 2145-2010, для України - ДСТУ 6006:2008. а для Росії - ГОСТ 52171-2003). Маса посівного матерілала (вказується в грамах) або його кількість (пишеться у штуках). Дата виготовлення продукту, яка найчастіше співпадає з номером партії, а також термін придатності. Виробники, яким важлива їх репутація, цю інформацію розміщують у вигляді штампу. Якщо дані просто надруковані, це означає, що агроном придбав підробку.

При виборі виробника посівного матеріалу треба дивитися на якість упаковки. Весь друкований матеріал повинен бути чіткимо и зрозумілим. Літери не можуть розмазуватися. Краще обирати виробника, який завоював медалі або відзнаки на конкурсах або виставках. Це говорить про те, що з насіння виростають плоди викокої якості.

Крім того. при виборі насіння важливо звертатит увагу на наступні параметри:

регіон вирощування культури; розміри вирощенного плоду; умови прорастання.

Важливим фактором для вибору посівного матеріалу є термін дозрівання. Оскільки в регіонах з суровим кліматом деякі різновидності культур просто не встигають визріти, тоді вся праця агронома стає марною.

Треба також ознайомитися зі термынами висаджування розсади у відкритий грунт. Це дозволить обрати оптимальний час висівання, завдяки чому вдасться уникнути переростання розсади, поломку її стеблів.

УВАГА! Щоб спростити працю агронома, рекомендується обирати насіння, яке пройшло спеціальну обробку. Такий посівний матеріал не треба вже замочувати, стимулювати або дезинфікувать перед посадкою. Достатньо просто помістити насіння в грунт.

Термін зберігання посівного матеріалу

Насіння може зберігатися і всі 10 років. Але при такому довгому періоді зберігання їх якість значно погіршується. Тому виробники і досвідчені агрономи рекомендують висівати насіння не пізніше двох років після їх придбання. В цьому випадку врожай буд богатим і смачним.

УВАГА! Відмітимо, що дата виготовлення насіння відраховується не від часу їх фасування, а від моменту збору. Тому рекомендується купувати посівний матеріла в кінці літа або на початку осені. Саме в цей період збирається насіння для продажу.

Після придбання насіння його ще треба і правильно зберігати. Оптимальні умови - це вологість повітря на рівні 55-65%, а також його температура не вище +6 градусів.


Переглядів: 3352
Поширень: 0

Останні новини