Для чого потрібна вінничанам ландшафтна архітектура

Стратегія розвитку нашого міста охоплює дуже багато важливих пунктів. Серед численних аспектів комфортного життя, дуже важливим є напрямок розвитку ландшафтної архітектури.

Для вінничан є звичним висаджувати нові дерева та милуватись клумбами. Однак, мало хто замислюється над тим, що кожен сквер чи квіткова композиція є частиною ландшафту нашого міста. Зазвичай, більша частина містян сприймає озелененню вулиць, як щось символічне. Натомість, проєктувальники новобудов взагалі не розглядають роботу архітекторів з ландшафтного дизайну, як важливий елемент проєкту. Хоча, кожен вінничанин, що, хоч раз побував за кордоном із захопленням розповідає про красу іноземних міст та унікальні рослини, які прикрашають тамтешні будівлі.

Щоб пояснити актуальність роботи архітектора ландшафтного дизайну, напевно, варто трохи згадати історію.

Сам термін “Ландшафтна архітектура” вперше з’явився в США приблизно 200 років тому. В той час на теренах Поділля такого терміну не було, однак кожен панський маєток було вишукано оздоблено зеленими парковими зонами та квітниками. До наших часів єдиними свідками тих подій залишилися наш центральний парк та садиба Пирогова

Найпопулярнішим витвором архітектурного ландшафту був, звісно, парк Софії Потоцької в Умані.

Запам’ятався своєю красою парк Потоцьких в Тульчині, не менш гарним був парк родини Потоцьких в селі Печора (він і зараз є) та парк графині Щербатової в Немирові.

В це важко повірити, однак, ще 100 років тому до озеленення міст в Україні ставилися дуже відповідально. Кожен господар намагався не просто висадити дерева чи квітник, а наймалися садівники, що підтримували у бездоганному стані ландшафтну архітектуру присадибної ділянки.

Сьогодні в Україні потроху починає відроджуватись архітектура ландшафтного дизайну. Молодь активно вивчає в інститутах тонкощі цієї справи, а молоді спеціалісти в цій галузі реалізують перші успішні кейси.

Нещодавно у Вінниці в HUB “Місто Змістів” студенти та працівники архітектурних установ мали змогу поспілкуватися з молодою архітекторкою ландшафтного дизайну зі Львову. Пані Василина Грабар є частиною великої команди Urbanideas, які можуть на власному досвіді розповісти про зміни в їхньому місті. У своєму інтерв’ю пані Василина розповіла наскільки важливу роль в житті міста відіграє архітектура ландшафту:

“Насамперед, я хочу розповісти про три важливі аспекти, які варто знати про ландшафтну архітектуру, — говорить Василина Грабар. — По-перше, поліпшується якість життя в місті, бо вона формує мікроклімат міста та зменшує вплив шуму, зменшує температурний рівень, сприяє соціальній взаємодії в місті. До прикладу, я розповідала, як друзі вирішили переглядати кіно просто неба в Стрийському парку. Це робилося для певного кола друзів, але так, як це громадський простір постійно долучалися люди та це сприяло такому загальному спілкуванню. Це яскравий приклад того, що ландшафтна архітектура сприяє громадській взаємодії.”

Зі слів пані Василини, другий аспект не менш важливий, особливо сьогодні, коли більшість міст активно розбудовуються, потрібно повертати природу в місто. А третій аспект — екологічний, щоб в плані ландшафту приймалися сталі рішення та ландшафтний дизайн ставав частиною екосистеми міста. У цьому випадку потрібно говорити про стратегію озеленення в містах. Бо без чіткої стратегії, яка буде підтримуватися на міському та державному рівні, досягти вагомих результатів майже неможливо.

 

“Я вже говорила під час своєї презентації, що це є різні досвіди взаємодії з простором в місті та також мають бути різні підходи до проєктування. Залежить все від того, що це за будівля: школа, площа, жила забудова чи може бути рекреаційний парк в центрі міста, чи лісопарк на околиці, або щось інше,”- розповідає Василина Грабар.

Пані Василина розповіла про два проєкта реконструкції паркових зон. Обидва замовлення були зроблені міською владою, роботи розраховані не на один рік. Вони є сталими та спрямовані на мінімальне втручання в природне середовище. Реконструкція лісопарку Білогорща було спроєктовано таким чином: доріжки будуть лише на місці стежок, вони пропускатимуть дощову воду, заплановані дитячі майданчики з натуральних матеріалів. Середину лісу лишатимуть недоторканою та розширять основну алею. Це має заохотити людей проводити більше часу в парку та зможе навчити дітей пізнавати й берегти природу.

Відомий всім гостям міста Львову — Личаківський парк, теж буде реконструйовано. Його загальна площа - 123 тисячі метрів квадратних. В проєкті мають прокласти 12 тисяч квадратних метрів доріжок, велодоріжки, чотири дитячі майданчики, місце для вигулу собак, встановлення 100 лавок та проведення ЛЕД освітлення по всій території парку. В планах - висадити бузковий сад та відновити алею з Робіній.

Вінниця теж не стоїть на місці, за минулі роки було реконструйовано територію Лісопарку та парку Дружби. Всі роботи були виконані з урахуванням збереження природного середовища.

Зі слів пані Василини, зараз дуже багато молоді планує працювати у сфері ландшафтної архітектури. На українському ринку ця галузь є дуже перспективною. Архітекторка зізнається, що її робота творча, на розробку та втілення проєктів завжди вистачає часу та наснаги. До її команди звертаються замовники з різних міст, і це ще раз доводить, що на зміну стандартним сірим будівлям з паркуванням, приходять затишні мікрорайони з ландшафтною архітектурою.


 



Переглядів: 6976
Поширень: 2

Останні новини