Зробіть три кроки, щоб перемогти інфаркт!

Цю хворобу лікарі називають серцевою катастрофою. У той момент, коли одна з артерій перестає живити серце кров’ю, інфаркт міокарда ламає злагоджену роботу організму. Гострий біль з’являється миттєво, проте сама недуга набирає обертів протягом тривалого часу. Отже, завбачити небезпеку під силу кожному з вас. Ви мусите знати про дії невидимого ворога, щоб знешкодити його вчасно!   

Крок 1. Будьте уважними до своїх відчуттів!

Серцеву катастрофу завжди спричиняє атеросклеротична бляшка та тромб в одній або кількох артеріях серцевого м’яза. Закупорка судини означає, що кровотік повністю припинено. М’яз не отримує поживних речовин і починає відмирати.  Розростання бляшки може тривати роками і жодним чином не видавати себе. Людина починає відчувати зміни лише тоді, коли вони набувають істотних  масштабів. Певні  специфічні симптоми мають насторожити і спонукати звернутися до фахівців. Зробити це потрібно якнайшвидше, не чекаючи, що проблема зникне сама собою.

«Найтиповішим передвісником інфаркту міокарда є стенокардія — виражений біль за грудиною, котрий з’являється  під час фізичного навантаження і зникає у стані спокою. Наприклад, підбігли до трамваю — запекло, присіли й заспокоїлися — відпустило,— пояснює Ігор Данильчук, директор Вінницького регіонального клінічного лікувально-дігностичного центру серцево-судинної патології. —  На цьому етапі пацієнт може зробити певні обстеження, відкоригувати стиль життя, за потреби пролікуватися і таким чином запобігти серйозним проблемам».

Крок 2. Зробіть додаткову діагностику серця!

Пацієнтам з діагностованою ішемічною хворобою слід бути особливо пильними! Електрокардіограма та ультразвукове обстеження можуть ввести в оману. Річ у тім, що в спокійному стані серце хворого працює майже так, як у здорової людини. Воно починає давати збій лише під час суттєвих навантажень. Хочете виявити приховані ризики? Спровокуйте організм! Але обов’язково у медичному закладі і під наглядом фахівців. Саме тому, що така методика стосується складних випадків, кожен кабінет функціональної діагностики обладнано апаратом для дефібриляції серця.

«У складних випадках ми радимо так звані стрес-тести — тредміл та велоергометрію, — деталізує Ігор Данильчук. — Вінниччина має достатньо можливостей, щоб виявити приховані ризики. Коли ж навіть такі обстеження потребують уточнення, ми застосовуємо коронарографію. Цим методом діагностики пацієнти з обласного реєстру можуть скористатися за квотою Світового банку, тобто безоплатно. Цього року на область виділено майже 900 квот».

Крок 3.  Запідозрили хворобу — дійте негайно!

Інфаркт небезпечний саме тим, що при тривалому кров’яному голодуванні ділянка м’язової тканини перетворюється на рубцеву, яка не здатна скорочуватись. Простою мовою, частина органу  відмирає. Щоправда, не миттєво, а протягом певних годин. Якщо вчасно і правильно надати хворому допомогу, негативні наслідки можна мінімізувати. Щоб не втратити функціональні можливості серця, важливо відновити кровотік якнайшвидше.

«Інтенсивний біль під час інфаркту свідчить про те, що уражена ділянка ще є живою, отже, пацієнт має шанси врятувати серце, — зауважує Ігор Данильчук. — Цей період ми називаємо терапевтичним вікном, і він триває до 12 годин від початку серцевої катастрофи. Завдання хворого і людей, котрі знаходяться поруч з ним, одразу викликати «швидку». Повторюю: одразу! Це єдиний шанс зберегти час і життя людини!».

Елементарна, однак найбільш ефективна профілактика інфаркту міокарда — це дбайливе ставлення до свого здоров’я. Кардіологи наполегливо радять позбутися шкідливої звички тютюнопаління, натомість додати до свого життя фізичної активності. Важливо дотримуватись принципів здорового харчування, зокрема середземноморської дієти, та систематично проходити профілактичні огляди.

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».



Переглядів: 3436
Поширень: 1

Останні новини