Грамотний та безпечний клінінг під час карантину

Коронавірус: як часто та чим потрібно прибирати в оселі під час епідемії. Пандемія навчила людей носити маски, часто мити руки, користуватися антисептиками. Тепер – справа за грамотним прибиранням. У зв'язку з поширенням коронавірусу, вінничанам варто знати, наскільки часто прибирати в оселі під час епідемії, щоб максимально убезпечити себе і свою сім'ю.

Провітрювання

Тепле та сухе повітря – улюблене середовище вірусів. При таких умовах вони спокійно розмножується та потрапляє через дихальні шляхи прямісінько в організм людини.

Тому на період карантину потрібно раз у 2-3 години провітрювати приміщення 10-15 хвилин.

Вологе прибирання

Життя вірусу на різних поверхнях — від кількох хвилин до декількох діб. До прикладу, на гумових рукавичках – до 8 годин, на металі два дні, на склі та дереві – 4, а на пластику та папері може оселитись і до 5.

«Зрозуміло, вологе прибирання має бути щоденним. А після цього — дезінфекція всіх поверхонь в будинку. Адже це дієвий метод профілактики COVID-19. Наскільки часто прибирати — залежить як від забруднення житла, так і від кількості мешканців, скільки разів вони виходять з дому, чи є в дома малеча, домашні улюбленці. А ще від того, на якому поверсі квартира – чим вона вище, тим менше пилу туди потрапляє», - пояснює майстер клінінгу Юлія Лозінська.

Підлогу миють із додаванням у воду дезінфекційний або пробіотичний засіб для видалення мікробів. Пропорція розведення – дивіться в інструкції на пляшечці.

Для прибирання використовуйте рукавички, щоб руки менше контактували з бактеріями та хімією.

Протирання

На час епідемії, важливо максимально звільнити поверхні столів та тумбочок від зайвих речей. Це допоможе боротися з пилом — головним розповсюдником вірусу.

Дверні ручки, вмикачі, крани, кнопки, ручка чайника, пульти, гаджети, телефони, сумка та її вміст, зокрема ключі та гаманець. А ще десятки предметів, яких ми торкаємось впродовж дня, залишаються поза увагою під час чепуріння приміщення. Втім, можливо саме на них і оселилась небезпека.

Спершу мийний засіб потрібно залишити на поверхні на 30 секунд і вже потім витерти його, наступний етап – знезараження.

«В ідеалі у коридорі має стояти дезінфектор та серветка, щоб одразу, «по гарячому», продезінфікувати ключі, телефон і дверну ручку. Щоб не дати вірусу, який міг проникнути разом з вами до оселі, там залишитись та розповсюдитись далі», - додає Юлія.

Зволоження повітря

Раз в 4-6 годин вмикати зволожувач повітря, або ж, як альтернатива, використовувати пульверизатор. У воду слід додати кілька крапель ефірної олії: м’ята, евкаліпт, ментол або ж апельсин.

Закінчився антисептик

Якщо ж професійний засіб для знезараження закінчився, його можна зробити в домашніх умовах.

Рецепт антисептика: 50 мл води, 50 мл спиртової настойки ромашки або календули, 30 мл гліцерину, 5 крапель ефірної олії лимона або чайного дерева. Змішати всі інгредієнти та розлити по пляшечках. Спиртова настоянка знищить мікроби, гліцерин пом’якшить руки, а ефірна олія забезпечить гарний аромат.

Після прибирання, усі ганчірки, рукавички та губки також потребують знезараження. Їх достатньо випрати в гарячій мильній воді.

Що робити з обгортками від придбаних товарів?

Не дезінфікуйте пакети та коробки, натомість за можливості розпаковуйте товар та викидайте обгортку поза домом. Після цього варто помити руки.



Переглядів: 7156
Поширень: 4

Останні новини