Ветеринари радять проводити дезінфекцію шерсті хатньому улюбленцю

Власники домашніх тварин повинні відповідально ставитись до дезінфекції своїх улюбленців. Ветеринари радять в умовах карантину проводити регулярну обробку шерсті та лап.

Власникам собак та зооволонтерам варто бути обережнішими. Хоча не доведено, що штамп активного нині коронавірусу може вражати тварин, він, ймовірно, може переноситись на шерсті наших улюбленців. Ветеринари наголошують на тому, що за домашніми тваринами потрібен особливий нагляд.



Останнім часом мережею ширяться інфрмації, що безпритульні тварини, а також домашні улюбленці, є “небезпечними розповсюджувачами інфекції”. Зоозахисники нарікають на випадки, коли вінничани позбуваються тварин через страх зараження хворобою. Страх змушує людей іноді діяти вкрай агресивно та жорстоко. До нас звернулась волонтер Інна Петер, з проханням закликати вінничан бути обачними та відповідальними:

“Волонтери кажуть, що люди почали викидати тварин на вулиці через страх заразитися від них хворобою. Це вкрай безвідповідально. Хочу звернутись до власників тварин, ми відповідаємо за тих кого приручили. Також, звертаю увагу на безпритульних тварин, які як і завжди потребують турботи. Тварини не хворіють COVID-19 - звертається до вінничан Інна Петер


Ми спитали у вінницької ветеринарки Вікторини Очеретяної, як потрібно доглядати за твариною в умовах карантину. Останнім часом до її клініки звернулось чимало власників тварин, які були стурбовані ситуацією.

“З випадками, коли хочуть позбутися (евтаназувати) домашню тварину у зв'язку з небезпекою зараження коронавірусом, особисто я не стикалася. Можливо тому, що працюю з дбайливими власниками. Є телефонні дзвінки від власників, які хвилюються, чи небезпечний цей вірус для їхніх улюбленців. Також консультуються, яким чином вони можуть захистити своїх домашніх тварин  - одягати комбінезон чи застосовувати якісь засоби захисту. Існує міф, що коронавірусом можна заразитися від тварини. Наразі не встановлено жодного випадку зараження тварин коронавірусною інфекцією”, - коментує Вікторина Очеретяна.


Ветеринари звертають увагу на те, що поверхня тіла тварини, як і інші поверхні, може бути забруднена вірусом. Якщо заражена людина кашляне поблизу тварини або погладить її - на шерсті може залишитись вірус. Однак, COVID-19  ніяк не взаємодіє з організмом тварини, він не розмножується та не виділяється твариною. Цим, у тому числі, обґрунтовуються рекомендації мити руки після контакту з тваринами.




Пані Вікторина радить власникам тварин наступне:

Передусім пам'ятати про важливість та необхідність дотримання гігієни та соціальної дистанції. Тварин, які покидають домівку, мають частіше купати. Існують лікувальні шампуні з вмістом хлоргексидину, які призначені для регулярного застосування. Вони містять зволожувальні інгредієнти, не пересушують шкіру. Також є засоби для миття лап. Можна використовувати звичайний гігієнічний шампунь. Під час вигулу уникати контактів з людьми. Людям під час вигулу треба використовувати засоби для дезінфекції рук на спиртовій основі (кнопка виклику ліфту, дверні ручки та інші поверхні можуть нести небезпеку зараження вірусом), а також частіше мити руки.


Нагадуємо, що у Вінниці працюють ветеринарні клініки та аптеки. Пам'ятайте, що тварини потребують ліків та засобів захисту (сезон активності кліщів), лікувальних дієт. 

“Є тварини, які потребують невідкладної допомоги та не можуть чекати завершення карантину. Також є хвороби спільні для тварин та людей, наше завдання недопущення цих хвороб. В умовах карантину ми працюємо за попереднім записом, також можливе передзамовлення ліків та кормів”, - зазначає Вікторина Очеретяна.


Якщо ви маєте хатнього улюбленця, зверніться до ветеринарної клініки по консультацію. Кожна клініка може порадити безліч засобів для тваринної дезінфекції в зручному для вас ціновому сегменті.

Для всіх, хто не знає куди звернутись по консультацію, за попереднім записом працює Ветклініка “Чотири Лапи”, тел.+380676830293. Можна отримати консультацію онлайн у Viber +380980833761.



 


Переглядів: 3558
Поширень: 3

Останні новини