Вся правда про Вінницький КВН

Всі подробиці з життя вінницьких гумористів та хто з відомих вінничан навчився жартувати в КВН

Історія вінницького гумору на професійному рівні настільки багаторічна, що командам КВН можна сміливо видавати дипломи, в якому великими літерами буде написано “До життя готовий на всі 100%”. Вінницький гумор завжди вирізнявся особливою гостротою та тонкощами.Вінничани жартували пошепки й вголос, в часи війни та відбудови. Саме гумор допоміг багатьом вінничанам досягти успіху.

Найвідомішою династією гумору у Вінниці є — родина Шемет. Олександр Шемет та його брат Віктор стояли біля самих джерел формування КВН у нашому місті. За майже 60 років існування учасники Клубу Веселих та Найкмітливіших встигли підкорити мільйони глядачів. Зараз важко уявити, про що люди жартували в ті часи, як боролися з цензурою та з кого глузували у Вінниці. Про всі злети та падіння вінницьких гумористів нам розповів відомий вінничанин, “батько” вінницького гумору — Олександр Шемет.

Вінниця завжди була містом в якому цінували почуття гумору, тому заснування КВН на міському рівні було сприйнято владою досить добре. Спочатку все було на шкільному рівні. Але учасники гри росли та вступали до ВУЗів, разом з ними до ВУЗів прийшов КВН.

“8 листопада 1961 року на екрани телевізорів СРСР вийшла перша молодіжна гумористично-розважальна телепередача Клуб Веселих та Найкмітливіших (КВН). А вже 1 грудня 1962 року у вінницькій школі №29 (тоді вона розміщувалася в Мурах, тепер тут техліцей), була проведена гра між дівчатками та хлопчиками 9-В класу. Хлопчача команда називалась “Ха-ха”, дівоча - “Хі-хі”. Першими ведучими гри були школярі Леонід Таратута та Лариса Солейко. 16 лютого 1963 року відбувся перший КВН між школами №29 і №2 у залі гарнізонного будинку офіцерів. В цьому ж році відбувся перший шкільний чемпіонат КВН Вінниці.”

Леонід Тарута - перший ведучий шкільної ліги КВН

Перший ведучий шкільної ліги записав спогади про ті події, які дійшли до нашого часу:

“Практически все школы города выставили свои команды. Участвовала даже команда из Турбова. Он тогда почему-то был в ведении городского отдела просвещения. В качестве ведущих выступали сами ребята. Сегодня ты член играющей команды, а завтра – ведущий в состязании других соперников. В полуфиналах наша команда победила 32-ую школу, а ребята из 4-ой выиграли в тяжелой борьбе у 17-ой школы. 12 мая 1963 года в здании Летнего театра парка культуры и отдыха состоялась финальная встреча первого городского чемпионата КВН. Команда «СМЕХ» нашей, 29-ой школы, выиграла у «Внуков лейтенанта Шмидта» (так называлась команда четвертой школы) со счетом 50:44. Столько лет прошло, а я помню некоторые детали этой встречи, будто это было вчера... В одной из сценок мы критиковали некоторые архитектурные особенности города. Только-только была построена гостиница на площади Гагарина (“Жовтень”) и ее «блестящее» архитектурное решение стало предметом наших шуток. Двое ребят подходили якобы ночью к макету гостиницы, представлявшей собой банальную прямоугольную коробку с окнами и воскликнув: «Пошутим!», переворачивали шедевр винницких зодчих вверх ногами. Проходившие наутро мимо гостиницы «граждане города» не заметили никаких изменений. После КВНа главный архитектор области звонил нашему директору школы, дескать, что себе позволяют ваши ученики...” - згадує Леонід Таратута

Організатором першої дорослої ліги став відділ культури центрального парку культури та відпочинку, а очолювала її- фаховий режисер театрального мистецтва Євгенія Амосова. Перші команди були не лише студентськими, підприємства представили тоді свою “робітничу лігу”

“В 1965 році був проведений перший дорослий чемпіонат КВН Вінниці. Організатором став відділ культури центрального парку культури та відпочинку, який тоді очолювала тендітна випускниця московського ВНУЗу фаховий театральний режисер Євгенія Амосова. Вона і була однією з перших ведучих ігор. У чемпіонаті брали участь не лише студентські команди (медичного та педагогічного), а й команди з підприємств міста (інструментальний завод, хімкомбінат, 45-й завод, швейні фабрики 1 і 2, взуттєва фабрика тощо).” - розповідає Олександр Шемет

Перше місто, з яким жартували на міському рівні вінничани  - був Львів. Успіх нашої команди був дуже великим. В Москві відразу помітили потенціал нашої команди. Хоча місцева влада була не готова до такого розвитку подій. Іноді успішним підрізають крила, щоб вони далеко не злітали.

“Першими міжміськими зустрічами стали ігри зі збірною КВН Львова в 1967 та 1968 році. В обох іграх збірна нашого міста отримала перемоги. В 1969 році з Москви прийшла телеграма, яка запрошувала команду Вінниці взяти участь у зйомках телепередачі, але тогочасне керівництво перелякалося такій можливості і відмовилося від поїздки. Це загасило настрій ентузіастам і певний час КВН-запал у місті згас. Відродився вінницький КВН в середині 70-х уже під маркою “Гуморини”. - коментує Олександр

Вища ліга, телебачення та підкорення великої глядацької аудиторії все ж відбулося. Пройде понад сорок років і “Вінницькі Перці” розсмішать мільйон глядачів “з любов’ю з берегів Південного Бугу”. До них вінничани брали участь у Вищій лізі, хоча й грали за інші команди. Деякі вінницькі гумористи стали досить відомим постатям в історії.

“А на телевізор у Вищу лігу до Москви вінничани командою добралися лише у 2010 році. “Вінницькі Перці” тоді дійшли до пів фіналу. І все ж один вінничанин (до речі, з тієї ж легендарної команди “Ха-ха”) Влад Берштейн весною 1967 року, бувши студентом Пермського медінституту, був запрошений в команду КВН місцевого політеху і виступив з ними на телебаченні в Москві. Цікаво, що на організаційному рівні вінничани займали і займають досі солідні посади в компанії “АМІК” (Александр Масляков і Компания). Довгий час директором цієї структури був Наум Баруля (батько депутатки ВР Ірини Борзової). Нині Баруля є продюсером проєкту української “Ліги Сміху”, а в Москві його змінив ще один вінничанин Віктор Вдовіченко. З тих, хто грав в КВН у Вінниці в 60-ті роки, відомими широкому загалу стали знаний на весь світ правозахисник Семен Глузман (команда медінституту) і культовий російськомовний поет Аркадій Драгомощенко (команда педінституту).”

Вінницький КВН дав нашому краю два губернатори — Олександра Домбровського та нинішнього Скальського. Майже всі відомі вінничани пройшли школу життя граючи в КВН. Жартуючи знаходили друзів на все життя, жартуючи закохувалися та вчилися перемагати.

“Грав у КВН Вітя Бронюк. Юрій Мостовий — став свого часу наймолодшим професором нашого медуніверу. Згадана уже мною Лариса Солейко нині доктор наук. Заслужений журналіст України Іван Педорук, як і його батько та брат теж виходили в різні часи на КВНівську сцену. Свого часу 80% журналістського корпусу нашого міста складали люди з КВНівським минулим. Керівник радіо “Такт” Костянтин Копняк, якось у мене навіть виграв капітанський конкурс. Віталій Сміхульський керує популярною туристичною фірмою “Бомба-тур”. Сімейна пара Малачкових відомі офтальмологи. Династія Пасіхових легенди на педагогічній ниві ФМГ №17. Євген Майданик два десятиліття опікується міським палацом мистецтв. А Володимир Дудік працює заввідділом культури Жмеринської міської ради. Віктор Замишляєв таку ж посаду займає в Ямпільській районній держадміністрації. Геннадій Крамер та Сергій Масляєв відомі своєю волонтерською діяльністю. Провідними акторами та режисерами нашого театру стали Григорій Сиротюк, Володимир Олефір, Ольга Буга, Богдан Костюк. Поети, художники, барди -  Віктор Байрак, Борис Сьомін, Олександр Калішер, Ігорь Шуров. Дизайнер Світлана Теренчук та її чоловік кіноактор Олександр Теренчук. Багато вінницьких КВНщиків працюють на телебаченні у Києві ведучими, редакторами та сценаристами. Олексій Бланар є продюсером “Дизель-шоу”

Нового життя та розвитку вінницький КВН зазнав за часів перебудови. Саме тоді зароджувалися нові традиції. Побачити та почути, як жартують вінницькі студенти, приходили цілими факультетами. Грати в КВН було престижно, а переможці ігор ставали крутішими за учасників культового гурту “Комбінація”. Рівень змагань був настільки високим, що географія ігор перекинулася на різні області України. Жартували всі, від школярів до працівників з великим досвідом роботи.

“Вінницькі КВНщики свого часу багато зробили для становлення українського КВНу з початку набуття нашою державою незалежності. Саме легендарна команда 90-х “Вінницькі мільйонери” разом з колегами з Житомира, Одеси, Херсонщини стали ініціаторами створення в 1993 році Асоціації “КВН України”. Вінничанин Віктор Байрак став автором емблеми цієї організації. Євген Майданик був першим виконавчим директором АКУ. Ми й нині працюємо, як редактори та учасники журі на традиційних щорічних всеукраїнських фестивалях “Країна Веселого Народу” та “ЖарТ Птиця”

Колишніх КВНщиків не буває. Зараз ветерани КВН продовжують свою діяльність, щоправда, в зовсім іншому статусі.

“Гумор справа молодіжна. Ветерани в основному сидять в журі. Та трапляються випадки, коли запрошують на якісь події. Зовсім недавно “Вінницькі мільйонери” виступали в Жмеринці під час відкриття пам'ятника Остапу Бендеру.”

Як і раніше сьогодні підростає нове покоління гумористів. Шкільний КВН, як завжди в тренді, діти збирають повну глядацьку залу та запалюють позитивом. Хоча нове покоління зовсім інше, в них нові теми для жартів, інші вимоги до конкурсної програми, незмінним лишається єдине — гумор понад усе!

“У Вінниці діє багато років шкільна ЕлітЛіга КВН, якою опікується міський департамент освіти. Ігри проходять в міському палаці мистецтв на призи міського голови Сергія Моргунова. Переможці сезону отримують можливість виступити на Всеукраїнському фестивалі шкільних команд КВН “ЖарТ Птиця”. В цьому році на старт вийшли вісім команд: "Всі свої" ЗОШ №26, "Інтелігенти" ГЕК№29, "ПроСтоТех" ВТЛ, "4 авеню" ЗОШ №4, "Бродвей" ФМГ №17, "Збірна замостя" ЗОШГ № 30, "Вінницькі молдавани" ЗОШ №12, " От душы" ЗОШГ №2. Редактор ліги Андрій Загорулько. Наразі діючими чемпіонами є команда "Бродвей".”

Як найкраще виховати гумористів Олександр та Віктор Шемети знають дуже добре. Бо їхня велика родина шуткує вже в третьому поколінні.

“Шемети — одна з вінницьких КВН династій. Крім мене та мого рідного брата Віктора у свій час капітанами команд були мої сини Михайло (в його команді “Перший клас” перші свої кроки у КВНі робили майбутні лідери “Вінницьких Перців” Сашко Теренчук та Дмитро Голубєв) та Євген (його команди “Суперсімейка” та “Реклама” були чемпіонами міста). Євген у вільний час від викладання в університеті працює редактором дорослого чемпіонату КВН Вінниці. Мої невістки Ольга та Тетяна теж грали у командах КВН. Дві моїх племінниці Аня та Юля грали в шкільних та дорослих командах КВН. Юля зараз є основною ведучою всіх веселих баталій міста та працює адміністратором в АКУ. Мій старший внук Юра теж був чемпіоном ЕлітЛіги разом з командою гімназії №1. На майбутнє покладаю надії на внуків Андрія та Дмитра та онучку Олександру.”

Гумор не боїться карантину, швидше  шукає нові можливості, для того, щоб заразити містян оптимізмом. Гумористи цьогоріч готуються на червень, а пошук нових героїв жартів перейшов з офлайну в онлайн. Карантинна ліга відкрила нові можливості самовираження в соціальних мережах:

“Сезон стартував 17 листопада минулого року. 1 квітня мав бути фінал чемпіонату Вінниці. 17-го — фінал школярів, 23-го фінал Коледж Ліги. Та не так сталося, як бажалося. Будемо все переносити на травень червень.Ми, як організатори КВН-руху у місті постійно контактуємо з командами завдяки можливостям он-лайн спілкування в інтернеті. Це допомагає тримати діючих КВНщиків в потрібному гумористичному тонусі. Раніше це робили на власному сайті. Тепер з допомогою соціальних мереж. Мережі доступні всім, тому на завдання, які ми ставимо перед гравцями сезону часто-густо відповідають і випадкові відвідувачі нашої групи. Тому було вирішено створити на платформі Фейсбук у групі “Вінниця Цікава” Відкриту Карантинну Лігу КВН. Хто набере більше балів, виконуючи не складні завдання, отримають запрошення на відвідування наших фіналів та спеціальні заохочувальні призи від організаторів. Тож запрошуємо до спілкування.”

Вінницька міська рада завжди підтримувала розвиток Гуморини в нашому місті. Для заохочення гравців, щоразу розігрувалися цінні подарунки. Але для учасників гуморини, головними є зовсім не визнання, чи бонуси. Тут рівень твого успіху можна визначити лише рівнем шуму від сміху та оплесків. Гумор та вміння подати свій жарт є мистецтвом, опанувавши яке, людина зможе досягти будь-якої вершини.

Сьогодні в день гумору, ми хочемо привітати всіх вінницьких гумористів! Бажаємо гострих жартів вам, та більше сміху нам! Адже сміх продовжує наше життя!


Теги: КВН


Переглядів: 7951
Поширень: 3

Останні новини