Лікар-інфекціоніст Катерина Романчук відверто розповіла про карантин та існування “чарівної пігулки” від COVID-19

Чому одні завмирають від жаху, а інші ігнорують небезпеку? Наслідки невідомої хвороби, що шириться Україною можуть бути жахливими. В першу чергу під загрозою життя людей.

Велика кількість мешканців вважають, що дане захворювання обман та не реагують на застереження лікарів. Є молоді люди, що активно гуляють в парку в період карантину, смажать шашлики та вважають, що це захворювання їх не зачепить. Лікарі наголошують, що заразитись можуть люди всіх вікових категорій. Ще одна проблема — безсимптомні носії, які не звертаються до лікарів та активно можуть інфікувати інших, особливо людей з групи ризику.

Кандидат медичних наук, асистент кафедри інфекційних хвороб з курсом епідеміології Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова, мати двох дітей — Катерина Романчук, намагається достукатись до людей, застерігаючи про небезпеку. У своїх дописах на сторінці Фейсбук, вона постійно публікує актуальну інформацію. Однак, скільки не говори постійно з'являються нові міфи та чутки навколо пандемії. Когось обурюють жорсткі умови карантину, а хтось впадає у відчай.

Одне з найактуальніших питань, чи наступить пік епідемії в Україні та чи буде він таким як в Італії? Чого очікувати від невідомої хвороби?

“Зараз усі країни світу сколихнула пандемія нового вірусу SARS-CoV-2, який подолав міжвидовий бар’єр та став стрімко поширюватись серед популяції людей. Вірус дуже стійкий в навколишньому середовищі, має виражену контагіозність. Шляхом можливості передачі збудника в інкубаційному періоді та від безсимптомних носіїв реєструється велика кількість нових інфікувань щодня. Наша країна зараз знаходиться на порозі стрімкого поширення COVID-19 і тільки суворі карантинні заходи можуть перервати ланцюг передачі інфекції. За прикладом багатьох країн світу після, переходу межі у 500 підтверджених випадків, кількість нових інфікувань зростає у геометричній прогресії. Якщо ми не ізолюємось зараз, наша медична система буде перевантажена та не зможе надати всім повноцінної реанімаційної допомоги за браком дихальних апаратів та персоналу. Досить гарним прикладом для нас є країна, що знаходиться поряд з Китаєм  - Тайвань. Шляхом чіткого виконання карантинних заходів населенням, вони змогли зупинити поширення коронавірусної інфекції, знаходячись майже в епіцентрі епідемії. Станом на 1 квітня 2020 року у них зареєстровано лише 329 випадки інфікування COVID-19, 5 летальних випадків та 45 людей одужали. Показники смертності в Італії майже вчетверо більше, ніж у Китаї та становить 13155. Італійці також не серйозно віднеслись до карантинних заходів. 21 лютого у них був зафіксований перший випадок, 31 березня – 110 574 інфікованих, тому українцям необхідно задуматись.” - зазначає Катерина Романчук

Розвиток хвороби дуже оманливий. Кожна людина реагує по своєму, через це потрібно бути вкрай обачними, не наражати на небезпеку себе та своїх близьких:

“Коронавірусна інфекція немає патогномонічних симптомів, та може починатись, як звичайна застуда. Пацієнти можуть скаржитись на: лихоманку, виражену загальну слабкість, біль у горлі, закладеність носу, міалгії, головний біль, відсутність/зниження смаку чи нюху, сухий кашель, нудоту, блювання, діарею, кон'юнктивіт. Протягом 5-7 днів може: посилитись сухий кашель, з'явитися утруднене дихання та можливий розвиток гострого респіраторного дистрес синдрому та інших ускладнень. Це стосується переважно людей з групи ризику, а саме: осіб старше 65 років, пацієнтів з важкими захворюваннями серцево-судинної системи, з цукровим діабетом, ожирінням, нирковою чи печінковою недостатністю, людей з важкими алергічними та аутоімунними захворюваннями, цереброваскулярними захворюваннями у стадії декомпенсації. У більшості 90% людей захворювання перебігає у легкій/середній ступені важкості.” - звертає увагу пані Катерина.

Якщо у рідних чи сусідів виявили вірус не варто розпалювати багаття. Замість інквізиції та жбурляння камінням, потрібно створити людині всі умови для безпечної самоізоляції.

“Потрібно ізолювати пацієнта в іншому приміщенні, при неможливості виділити окреме приміщення (оселю) - в окрему добре провітрену кімнату, обмежити відвідування, визначити особу не з групи ризику, що буде доглядати за хворим.”

При догляді за хворим обов’язково носити маску та дезінфікувати руки. Пацієнту дотримуватись респіраторної гігієни та етикету кашлю, краще використовувати одноразові паперові серветки, які викидати в поліетиленовий пакет в кімнаті хворого. Щодня обробляти поверхні біля хворого дезінфікуючими розчинами, при цьому одягнути рукавички та фартух. Речі хворого прати в машинці при температурі 60-90 градусів звичайними пральними порошками.

Усі члени родини, що проживають з хворим, відносяться до контактних осіб та підлягають карантину 14 діб.
При виникненні у них симптомів вірусного захворювання, таких як кашель, лихоманка, біль у горлі, утруднене дихання необхідно ізолюватися вдома та викликати сімейного лікаря телефоном. Співмешканцям виставляють підозру на інфікування SARS-CoV-2 та обов'язково лабораторно обстежують.

Люди, що зобов'язані ходити на роботу, теж мають подбати про власну безпеку.

Потрібно уникати масових скупчень людей, по можливості не користуватись громадським транспортом та йти на роботу пішки. Носити маску у закритому приміщенні, не торкатися руками обличчя. Ніколи не одягати одноразову маску повторно, перед та після використанням маски обробляти ретельно руки антисептиком. Необхідно обмежити контакти з колегами по роботі, дотримуватись безпечної дистанції понад 1 метра, уникати рукостискань, регулярно мити руки та користуватись антисептиком для рук, використовуємо тільки одноразові паперові рушники. При кашлі/чханні прикривати рот/ніс серветкою чи ліктем, одразу викинути серветку в закритий контейнер для сміття та дезінфікувати руки. По можливості регулярно провітрювати та кварцувати робоче приміщення, дезінфікувати ручки дверей. При поверненні додому одяг бажано щодня змінювати та прати, брудний одяг не струшувати. Для прання в машинці можна використовувати звичайні пральні порошки при температурі 60-90⁰. Протирати верхній одяг та взуття спиртовмісним розчином. Не забувати обробляти телефон спиртовими серветками, бо постійно ми торкаємось ними обличчя. При будь-яких респіраторних симптомах залишитися вдома та телефоном повідомити свого сімейного лікаря.

Чи існує профілактика вірусу та як вберегтися від хвороби?

“На жаль специфічної профілактики COVID-19 не існує, але всі вчені світу активно працюють над розробкою вакцини, та сподіваємось, що протягом наступного року ми будемо мати захист. Це є вкрай необхідним, бо вчені прогнозують, що при COVID-19 формується не довготривалий імунітет, він буде подібним до MERS, та триватиме від одного до двох років.”

ВАЖЛИВО: Захворіти двічі COVID-19 протягом короткого терміну неможливо.

Зараз існує велика кількість дезінформації щодо цієї пандемії. Люди мають читати перевірені джерела та виконувати рекомендації тільки спеціалістів і тут мають допомогти журналісти. Ми спробуємо розвінчати міф про народні методи, які рекомендують, як панацею від вірусу:

“На теперішній час не існує жодних ліків, що можуть профілактувати інфікування новим коронавірусом. Активно в мережі обговорюють профілактичну дію часнику. Часник є дуже корисним для здоров’я продуктом, має певні антимікробні властивості, але немає науково підтверджених даних, щодо використання часнику для профілактики цього захворювання. Ще один міф щодо гарячої ванни, яка зможе допомогти від інфікування. Це зможе лише нанести шкоду вашому здоров’ю та викликати опіки, але не попередить інфікування.”

Чому, у світі де панує науковий та технічний прогрес і досі не змогли знайти ліки, проти цієї хвороби?

“Зараз проводять клінічні випробування ряду препаратів для лікування COVID-19, специфічної терапії немає. Але з досвіду багатьох країн, які в розпал епідемії почали призначати противірусні препарати для лікування ВІЛ, протималярійні препарати та протиревматичні засоби, була продемонстрована ефективність цього лікування, та створені локальні протоколи. Саме тому, доцентами кафедри інфекційних хвороб ВНМУ ім.М.І. Пирогова на чолі з Ларисою Мороз  був створений та затверджений перший в Україні локальний протокол для лікування хворих з COVID-19 з використанням цих ліків. Будемо намагатись надати максимально кваліфіковану допомогу всім пацієнтам.”

Для зміцнення імунітету ні в якому разі не використовуйте імуномодулюючі препарати, це є небезпечно. Рекомендовано збалансоване та раціональне харчування, повноцінний сон, фізична активність, дотримання режиму дня. Уникайте шкідливих звичок (алкоголь, паління), зменшуйте вживання солі та цукру, пийте достатню кількість води, регулярно споживайте рибу та овочі. Стрес негативно впливає на стан здоров'я, а тому частіше посміхайтесь. Будьте здорові.



Переглядів: 11615
Поширень: 49

Останні новини