У Вінницькій ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбувся серпневий етнодень «Спас українського народу»

21 серпня, у Вінницькій ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбувся серпневий етнодень «Спас українського народу», що проходить у рамках циклу заходів «У звичаях та традиціях Поділля пізнавай», спрямованих на збереження національних традицій.

Цього дня до бібліотеки були запрошені етнографи, народознавці, бджолярі, представники громадських організацій, науковці та молодь міста. «Віддаючи шану минулому, беручи все найкраще у наше сьогодення, ми відроджуємо найдорожче, що є у народу: його мову, пісню, історію, традиції, обряди», - зазначають організатори.

Для відвідувачів заходу вінницькі етнографи підготували обрядові страви, виноград, яблука, мед, макові «шулики» та букети з польових квітів і трав.  Організація заходу стала можлива завдяки управлінню культури і мистецтв обласної державної адміністрації спільно з ВОУНБ ім. К.А.Тімірязєва.

Довідка

Серпень є вкрай багатим місяцем на різного роду свята. Особливо багато тих, що корінням сягають у слов’янські традиції. Серед них виокремлюють три Спаси - Медовий, Яблучний і Горіховий.

За сформованою за багато років традицією, першим - 14 серпня - святкується Медовий Спас, Перший Спас або, як його ще називають, Спас на воді, Маковий Спас, Маковій. Церква в цей день відзначає Походження (винесення) древ Хреста Господнього.

У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь, тому перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вважають воду в цей день святою. Разом з тим, це Медовий Спас, бо в цей час саме настає період збору меду з вуликів. Тож пасічники обов’язково освячують мед, щоб наступного року мати ще більший «врожай». Існує ще одна назва свята - Маковея. Саме в цей час на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією смачною начинкою. Цього дня несуть до церкви освячувати букетик – «маковійчик», який наділений чудодійною силою. Він приносить здоров'я і благополуччя у родину. Його має компонувати кожен власноруч з квітів і трав, які ростуть у лісі, полі та на городі біля дому.

Обрядовою їжею цього дня є «шулики» або «ломанці». Готують їх просто: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і поливають медом з перетертим маком. У цей день починається Успенський піст – «спасівка», який триває два тижні.

19 серпня святкують Середній Спас або Яблучний Спас, а православні віруючі — Преображення Господнє - одне з найбільших християнських свят. У цей день освячується виноград нового врожаю, а там, де його немає - яблука. До настання Спаса не дозволялося їсти ні ці плоди, ні будь-які страви з них. А от на саме свято збирали урожай, освячували яблука в церкві, а потім їли їх. За традицією в цей день спочатку пригощали рідних, близьких, а також сиріт, незаможних, і лише потім самі їли. Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня спостерігають за погодою: якщо день сонячний та безхмарний - осінь буде сухою, якщо дощовий - мокрою.



Переглядів: 3225
Поширень: 0

Останні новини