Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками. І благословен плід лона Твого!

Одне з найбільших свят, що передують Вербній Неділі та Великодню – відзначають християни.

7 квітня за православним календарем — Благовіщення Пресвятої Богородиці.

В цей день Діві Марії явився архангел Гавриїл і сказав їй про те, що вона завагітніла і через дев'ять місяців народить Божого Сина Ісуса Христа — Спасителя християн.

За повір’ям, саме цього дня, земля відпочиває, тому в жодному випадку не можна її обробляти. Наші предки вірили: в це велике свято птахи навіть не в’ють свої гнізда. Особливо сувора заборона сьогодні на перукарські процедури жіноче рукоділля: в'язання, вишивання, плетіння, шиття. В народі вважали: нитки є символами людських доль, і якщо вони сьогодні заплутаються під час рукодільних робіт, то в родині почнуться сварки, скандали, суперечки. У це велике свято варто допомагати нужденним. Однак, у борг грошей давати не неможна, як і віддавати позичене. Також наші бабусі на Благовіщення обкурювали будинок ялівцем, чи іншими травами, аби захистити оселю від злих очей та духів.

Існує також кілька прикмет, які примітили в природі наші предки:

Якщо на Благовіщення ніч тепла — весна буде дружна; Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень; Благовіщення без ластівок — холодна весна; Якщо на Благовіщення холодний вітер — літо буде холодне, а якщо тепла — буде тепле літо.

У Вінниці, в зв’язку з карантином, містян запрошують долучатись до святкових літургій онлайн. Прямі трансляції богослужінь проводять на фейсбук-сторінці Спасо-Преображенського кафедральний собору м. Вінниці та на телеканалі ВІТА.

Переглянути святкову літургію можна ТУТ



Переглядів: 4180
Поширень: 1

Останні новини