Як перевірити наявність безоплатних ліків в медзакладах

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на свої сторінці у Facebook надає розяснення щодо безоплатних ліків у медзакладах:

Хочу, щоб це почув кожен громадянин. Адже не всі знають, що не повинні платити за більшість ліків, які виписують під час лікування на стаціонарі.

Ми впровадили Національний перелік лікарських засобів - список ліків, які лікарні мають закуповувати обов‘язково. Пацієнти можуть їх отримувати безоплатно, адже держава закуповує їх за кошти платників податків. Ознайомитись з переліком безоплатних ліків можна тут: https://www.natsperelik.com.ua/

В цей перелік увійшли 427 безпечних та реально працюючих речовин від всіх розповсюджених хвороб - це декілька тисяч ліків від різних виробників. Все це для пацієнтів, які лікуються на стаціонарі, буде безоплатно. Лікарні мають закуповувати їх на 100%.

Перевірити наявність ліків можна кількома способами:

На інформаційних стендах в закладах охорони здоров‘я
Комунальні та державні медичні заклади мають щотижня оновлювати перелік лікарських засобів, витратних матеріалів, медичних виробів на інформаційних стендах. Йдеться про усі ліки, медвироби і витратні матеріали, закуплені за кошти державного та місцевого бюджетів, благодійної діяльності і гуманітарної допомоги (https://goo.gl/j4D9QP). На офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь
Регіональні департаменти та управління охорони здоров‘я на своїх сайтах повинні розміщувати інформацію про закуплені державним коштом лікарські засоби та медичні вироби, а також їх розподіл у медзаклади у конкретному регіоні (https://goo.gl/9MRBEh). У мобільному додатку Ліки Контроль
Це зручний інструмент, який допоможе дізнатися, чи можна в лікарні безоплатно отримати ліки, які вам виписали. У додатку введіть у поле “пошук аналогів” назву препарату або його діючу речовину, яка написана на кожній упаковці трохи дрібнішим шрифтом під торговою назвою ліків. Якщо препарат є у Національному переліку основних лікарських засобів, на екрані внизу буде відповідна позначка. Як працює додаток: https://goo.gl/o8xANN.

За наявність безоплатних ліків у медзакладах несе відповідальність безпосередньо місцева влада. У разі якщо лікарні не вистачає коштів на ліки за Нацпереліком та поза ним, місцеві ради мають прийняти відповідне рішення про дофінансування закладу.

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава, та коли вони будуть в Україні: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv! Накази про розподіл закуплених ліків в регіони з’являються тут: http://moz.gov.ua/nakazi-moz.

Якщо призначені вам ліки є у Нацпереліку, але в лікарні їх немає або їх відмоляються видати, ви можете подати скаргу. Як це зробити докладніше на сайті Міністерство охорони здоров'я України.



Переглядів: 3026
Поширень: 0

Останні новини