Журі архітектурного конкурсу визначається з тим, яким має бути «Альтман Сквер»

На початку цього року стартував архітектурний конкурс на розроблення пропозиції з облаштування скверу по вул. Архітектора Артинова. Три команди архітекторів, які стали його учасниками у лютому, протягом березня напрацювали свої проектні пропозиції щодо майбутнього Альтман Скверу та надіслали їх організаторам. 

Днями 9 членів журі, серед яких є фахівці як з Вінниці, Києва та Львова, та і з Франції та Швейцарії, зберуться на онлайн-засідання та розглянуть й оцінять кожну роботу. Оголошення результатів конкурсу заплановане на 24 квітня.

Нагадаємо, до роботи над проектом облаштування скверу в історичній частині міста Вінниця залучено дві команди з Києва (склад першої команди: Ксенія Феофілактова та Марина Харлампова; склад другої команди: Костянтин Кучабський, Семен Поломаний та Роман Сах) та збірну команду з Хмельницького та Одеси (Дмитро Райфшнайдер, Олена Джула-Райфшнайдер, Ганна Чернат, Євген Чернат, Анастасія Джула, Наталія Мороз, Катерина Палюра, Карина Штанкова, Віктор Шупляк, Анастасія Варваніна). 

За умовами замовленого конкурсу основні премії для всіх трьох команд є однаковими і складають 50 тис грн. При цьому колектив-переможець отримує додаткову премію в розмірі 30 тис грн, за друге місце додаткова винагорода складає 20 тис грн.

Мета конкурсу - знайти найкраще просторове і композиційне рішення щодо скверу, яке враховує сусідство приватного і публічного просторів, поєднує інтереси різних груп користувачів та відображає філософію творчості Натана Альтмана за допомогою архітектурно-художніх засобів.

Журі конкурсу складається з 9 осіб, серед яких експерт з просторового планування м. Цюріх (Швейцарія) Урс Томанн, ландшафтна архітекторка та містопланувальниця з м. Нант (Франція) Уте Корнек, архітектор та співзасновник ГО “urban куратори” з м. Київ Андрій Шуляр, ландшафтна архітекторка в Urbanideas з м. Львів Ольга Криворучко, а також представники профільних департаментів та комунальних підприємств Вінниці: перший заступник директора Департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради, головний архітектор міста Євгеній Совінський, директор Департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради Олександр Вешелені, директорка КП “Інститут розвитку міст” Аліна Дяченко, провідний архітектор КП “Агенція просторового розвитку” Максим Крамар та заступник міського голови Сергій Матусяк. 

Журі будуть оцінювати проекти за такими критеріями: наскільки запропоновані рішення враховують можливість використання скверу різними типами користувачів, наскільки забезпечують баланс поєднання приватного і публічного просторів, чи вдало вирішується питання нового зеленого каркасу. Також, буде оцінено оригінальність способу вирішення місць для сидіння, художній код скверу Натана Альтмана та економічна доцільність проектних рішень, невибагливість і низька затратність догляду за сквером.

Проведенню конкурсу передувало вивчення громадської думки щодо майбутнього скверу. Спершу було організовано опитування місцевих мешканців, які проживають у навколишніх будинках (серпень), а потім було проведено опитування вінничан (вересень), які об’єкти та активності вони хотіли б бачити у сквері. Результати цих досліджень лягли в основу завдання та умов архітектурного конкурсу - для врахування потреб громадян при розробці проектної пропозиції.

Довідка:

Термін проведення конкурсу – до 24 квітня. Усі умови проведення будуть розміщені – за посиланням. Стежити за новинами щодо конкурсу «Альтман сквер» можна на офіційній fb-сторінці конкурсу.  

Замовник архітектурного конкурсу — Департамент архітектури та містобудування ВМР   

Організатор — Інститут розвитку міст  спільно з Департаментом маркетингу міста та туризму.

Захід проводиться за підтримки німецької урядової компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH 



Переглядів: 3303
Поширень: 0

Останні новини