Скільки коштувало вінничанам повернення додому з Чехії та яка різниця між нашим карантином і європейським

Вінничани, що повернулись з Чехії та перебували в самоізоляції, розповіли про те, як їм вдалось повернутись додому.

Родину Тищенко звістка про пандемію застала у відрядженні. Вінницький фотограф Дмитро разом з дружиною був у Чехії. Про всі свої пригоди він писав на сторінці в інстаграм.

По приїзду додому, подружжя одразу пішло на самоізоляцію, після закінчення терміну родина прейшла в режим карантину. Пригоди вінничан за останній час приємними не назвеш: проблеми з перельотом, недоброзичливість співвітчизників та страх за власне життя стали справжнім випробовуванням. Ми поговорили з Дмитром Тищенко та дізнались, якою була ціна повернення додому та чим різниться наш карантин від європейського.

Де ви були за кордоном?

“Чехія. Загалом, вимушено за кордоном ми провели два тижні від запланованого одного. Білети та планування поїздки проходили на початку січня. Нам потрібно було відвідати Прагу для того, щоб зробити деякі документи, також вирішили поєднати ділову поїздку з туристичною та придбали квитки на літак до Парижу, який полетів без нас. Якби ми вилетіли до Франції, повернутися назад до Чехії ми не змогли б.”
 

Як дізналися про карантин?

“Чехія перша країна Європейського союзу, яка ввела карантин, тому дізнались про все з новин 12 березня. На наступний день 13 березня, коли ми були у Карлових Варах, я отримав смс від перевізника про те, що мої зворотні квитки скасовані через обмеження, пов'язані з в'їздом до країн шенгену. В той же час, я купив нові квитки у Європейського перевізника, сподіваючись на те, що ми можемо виїхати.  Ввечері повідомили, що Україна закриває кордони, закриває в той момент коли майже всі країни це вже зробили для громадян України”.


Які були проблеми з поверненням?

“14 березня Чехія закрила кордони для всіх громадян та нерезидентів, тому стало зрозуміло, що інакше, як спецрейсом ми не зможемо виїхати. Наступні наші дні були схожі на інтернет марафон. Тому що ми намагались не впустити жодної новини, стосовно відомостей про спецрейси. Основна проблема була у тому, що влада зробила оголошення, спрямовані на громадян в середині країни, хоча і стосовно тих, хто знаходиться за кордоном. Зокрема, кожного дня мені присилали поради не розуміючи, що всі механізми, які вони оголосили не працювали. Я зареєструвався у додатку "Друг" у якому не було жодного повідомлення або оголошення. Ми звернулися у посольство, яке виявилось закритим на карантин.”

Чим відрізнявся європейський карантин від нашого?

“Простіше кажучи в Україні немає карантину, якщо порівнювати його з тим, що відбувається у Чехії.

Я був шокований, коли після самоізоляції вийшов до магазину. Половина людей ходить без масок, інша носить їх виключно на підборідді. Вийшовши на 2 хвилини, мені довелось робити зауваження про дотримання дистанції на касі. 

У Чехії вже на третій день карантину, в момент, коли зареєстрували 100 хворих, було дуже мало людей на вулицях. Настільки мало, що попри дуже гарну архітектуру та погод,у по вулиці було лячно ходити.

В Чехії кожного дня вводились обмеження. Спершу це стосувалось закриття всіх закладів масового скупчення людей, пізніше людей зобов'язали надягати маску у транспорті. В оголошені про обов'язок носити маску наголошували, що за умов відсутності маски потрібно прикрити лице щільною тканиною. Величезна кількість чехів саме так і діяла, масок в аптеках не було. За кілька днів виходити на вулицю без маски, або з не прикритим обличчям, стало взагалі заборонено. Згодом, виходячи до магазину я йшов приблизно два кілометри, перш ніж зустріти людину. Були введені обмеження, щоб захистити людей літнього віку, з 7 до 9 ранку до магазину можна було заходити тільки людям, старшим 65 років. Був введений найжорсткіший штраф за недотримання карантину з усіх країн Євросоюзу, а саме 200 тисяч євро штрафу, або позбавлення волі за навіть не навмисне зараження. Повторюю, це все при умовах того, що на той момент в Чехії не було навіть 400 зареєстрованих хворих на COVID-19. Через тиждень карантину,  зайшовши до магазину я побачив, що майже половина товарів була зі знижкою майже в 50%. Та ажіотажу у магазині не було, стало помітно, що чехи закуповуються більше, аніж зазвичай, та використовують каси самообслуговування. Громадський транспорт продовжував працювати з Європейською точністю, у порожніх вагонах інколи можна було побачити людей, які розсідались один від одного з якомога більшою відстанню.”

Як вдалось виїхати?

“Єдиний, хто займався питанням повернення українців на батьківщину, це консул України у Чехії - Перебийніс Євген. Саме через повідомлення у групі в фейсбук ми заповнили форму на "гугл документах" і згодом отримали листа, що першими нас інформують про продаж квитків на авіа спецрейс Прага - Київ. Квитки за пільговою ціною в 4 600 гривень з людини при тому, що авіакомпанія SkyUp в звичних умовах виконує цей рейси з ціною 1 000 гривень і це найгірший лоукост, яким мені довелось літати. Уряд розповів на засіданні про виділення коштів на повернення українських громадян з-за кордону, проте авіакомпанія SkyUp на офіційній сторінці одразу повідомила, що про заяву вони знають, але ніяких коштів від держави не отримували. Зокрема, українська влада тільки погіршувала стан своїми діями і скомпрометувала себе, це було відчутно коли залізниця Чехії безкоштовно погодилась відвести наших громадян потягом, а вже в Україні людям повідомили, що за перевезення вони повинні сплатити потрійну суму від стандартної ціни білету. Хочу наголосити, що люди поверталися за свій кошт, за просто неймовірними сумами, хоча уряд постійно наголошує, що всі, хто повернувся, зробили це за рахунок держави. Більше того, завдяки консулу України у Чехії, ми змогли повернутися у Київ. Але, ми і гадки не мали, як доїхати з Борисполя до Вінниці через закриття міжміських сполучень.”

Чи були якісь заходи безпеки в аеропорту? Як вас зустріли в Україні, коли ви повернулися? Як добралися до Вінниці?

“По прильоту в аеропорт пасажирам на борту поспіхом перевірили температуру. Роздали бланки під підпис про самоізоляцію і повідомлення адреси перебування і контактні дані. Я бачив столи з медиками, але ніяких маніпуляцій вони не проводили. Пізніше з новин я дізнався, що всім проводили тест на ковід, шкода, що це брехня. Рейсових спецавтобусів, щоб уникнути контакту до місця самоізоляції у населені пункти організовано не було. Доїхали спочатку на таксі до метро Житомирська звідти бла-бла каром.”

Що було найважчим за весь цей час?

“Реакція співвітчизників на "повернення" та абсолютно халатне ставлення влади до людей, які опинились у складній ситуації за кордоном. Уряд відмінив своїм рішенням всі спецрейси, починаючи з 28 березня, залишивши на призволяще наших співвітчизників. Дехто віддав останні гроші для того, щоб повернутись додому, авіакомпанії не повертають гроші. В мене на електронній пошті 8 квитків, замість яких я отримав "ваучери" на проїзд, гроші ніхто не повертає, так як це форс-мажор.”

Зараз родина Тищенко перебуває вдома. Зберігати режим карантину для подружжя є дуже важливим, адже в них велика родина, яку вони не хочуть наражати на небезпеку. В майбутньому, подружжя планує працювати з країнами Європи та продовжувати реалізовувати фото проєкти в різних країнах світу. Проте, це буде можливим лише за умови безпечного перебування, після закінчення карантинних заходів як в нас так і за кордоном. Тому, наприкінці нашої розмови Дмитро закликав вінничан бути відповідальними, та не наражати на небезпеку оточуючих і себе.



Переглядів: 4882
Поширень: 4

Останні новини