Топ - 15 порад, які допоможуть зекономити вінничанам після карантину

Як прожити на місячну зарплату та на чому можна заощадити кошти? Такі питання виникають у всіх вінничан. Наші поради допоможуть зекономити кошти та врятувати сімейний бюджет.

До карантину більша частина вінничан не замислювалася над витратою коштів на різні дрібниці. Кава, чи комплексні обіди в ресторанах були невід’ємною частиною буденного життя. Ми звикли робити покупки керуючись емоціями та переплачувати кошти обираючи відомі бренди. Проте, після закінчення карантину всім прийдеться економити. Ми склали перелік товарів та послуг, що стануть предметом розкоші на наступні півроку.

1. Цигарки та тютюнові вироби

Крім шкоди для здоров’я, цигарки пропалюють дірку в гаманці. Середня вартість пачки цигарок 45 гривень. Якщо порахувати середні витрати на цигарки в місяць на одного вінничанина, виходить близько 900 гривень (сума може коливатися залежно від торгової марки). На рік це більше 10 000 гривень. Незважаючи на те, що виробники тютюну є одними з найбільших платників податків нашої країни, не варто рятувати економіку ціною власного життя.

2. Не вкладайте гроші в сумнівні бізнес проєкти та лотереї

В кризовий період стають популярними різні фінансові схеми. Це стосується капіталовкладень у невідомі страхові компанії, фінансові піраміди, підписки на невідомі маркетингові компанії. Зазвичай люди вкладають в такий бізнес останні кошти, проте лише одиницям вдається відбити вкладені ресурси. В пошуках швидких та легких грошей, багато людей щодня купують лотерейні квитки, в надії на великий успіх. Ймовірність виграти в лотереї, у якій перед розіграшем потрібно вгадати шість чисел, становить 1 до 13 983 816. Виграти з квитком, у якому потрібно закреслити поле цифр, становить 1 до майже 175,0 млн.

3. Розрекламовані брендовані ліки

Пенсіонери зазвичай обирають дешеві аналоги брендових ліків. Але молоді мами та молодь зазвичай надають перевагу лікам, які активно рекламуються. Лікарі та провізори знають, що такі ліки мають аналоги, з однаковими інгредієнтами та принципами дії. Тому, перш ніж самостійно купувати лікарські засоби, порадьтесь з сімейним лікарем та провізором.

4. Напої та смаколики в кінотеатрі

Так, якщо ви плануєте сходити до кінотеатру, пам’ятайте, що напої продаються на 8 -11 % дорожче, ніж в магазинах. Смаколики на кшталт попкорну у 9–19 разів дорожче. Радимо кіноманам утриматися від звички їсти переглядаючи улюблений фільм.

5. Кава з собою

Найулюбленіша звичка вінничан смакувати каву в центрі міста. Проте цьогоріч новим трендом буде кава з дому. В середньому одна філіжанка кави вартує 25–35 гривень, в залежност від напою. Кожного робочого дня ми випиваємо мінімум 2 кави. В тиждень це приблизно 10 — 15 порцій, не важко порахувати суму витрат в тиждень 250-300 гривень на каву, в місяць 1000-1200 гривень (з розрахунку 10 порцій на тиждень).

6. Фаст-фуд, або готова магазина продукція

Через швидкий темп життя, ми звикли купувати в супермаркетах продукти швидкого приготування, або вже готову їжу. Собівартість такого раціону насправді на 50% дешевша від суми на ціннику. Тому радимо готувати улюблені страви власноруч. Ще одна корисна порада, ніколи не ходіть за продуктами голодними. Зазвичай, ми купуємо дуже багато непотрібних продуктів на емоціях, саме через відчуття голоду. Перед тим, як сходити за продуктами, складіть список необхідних покупок. Для того, аби скласти список максимально раціонально, сплануйте меню на найближчий тиждень. Отже, ви зможете максимально раціонально витратити кошти.

7. Харчування поза домом

Настав той час коли комплексні обіди варто замінити лоточкам з домашнім харчуванням. Середня вартість комплексного обіду 50 гривень. За тиждень виходить 250 гривень, а за місяць 1000. Якщо надавати перевагу шаурмі чи ход-догам можна швидко отримати виразку шлунку, лікування якої може стати в копійочку. Тому радимо подбати про себе, забезпечивши можливість споживати корисні страви власного приготування.

8. Абонемент у спортзал

Купуючи річний абонемент у спортзал, важко спрогнозувати, чи будемо ми до нього ходити хоча б місяць. Взагалі, з абонементними квитками не варто гарячкувати. Можливо, варто походити пару тижнів, а вже потім планувати спортивні навантаження на місяць вперед.

9. Преміум-пальне

Незважаючи на зниження цін на заправках, власники автівок можуть переплатити зайві гроші на бензині. Зверніть увагу, що здебільшого автомобілі не потрібно заправляти бензином преміум-класу.

10. Новітні смартфони та гаджети

З виходом на світовий ринок смартфонів китайських брендів, український споживач почав оновлювати техніку мінімум раз на рік. Телефони старої версії стають дешевшими. Це додатково спокушає покупців купляти новий телефон. Варто потерпіти рік і походити з не такою якісною камерою, як хотілося б. Адже, навіть покупка техніки в кредит завдасть шкоди вашому бюджету.

11. Покупки зайвого одягу за повною ціною

Вінничани звикли модно одягатися, сплачуючи за одяг чималі кошти. Зверніть увагу, що оновлювати гардероб зручніше під час сезонних знижок. Зараз велику конкуренцію брендовим магазинам та бутіками складають пропозиції в інтернеті. Тут треба бути особливо обережними. Деякі моделі варто пошукати на різних сайтах, іноді можна купити омріяну сукню в спільнотах, де ціни значно нижчі. Плюси купівлі одягу в інтернеті: можна пошукати одну й ту саму модель на різних сайтах, викупити разом з подругами "ростовку" певної моделі за оптовою ціною, поки ви шукаєте потрібну сукню в інтернеті, можна тричі подумати, чи дійсно вона того варта. Мінус в тому, що можна дорого переплатити за доставку товару, якість та розмір можна побачити лише після отримання, можна налетіти на шахраїв. До речі, можна купувати одяг в зарубіжних інтернет-магазинах — періоди розпродажів в Україні та за кордоном часто не збігаються.

12. Алкогольні напої в ресторанах

В супермаркеті пляшка пива коштує 20–30 грн, у ресторані — 50–60 грн. Націнка на вино становить 150–200 %, а на брендовий алкоголь і коктейлі — 600–1000 % залежно від закладу. Якщо ви звикли смакувати елітні напої в колі друзів, рекомендуємо робити це вдома.

13. Індустрія краси

Вінничанки звикли бути завжди гарними докладаючи для цього мінімальних зусиль. Якщо порахувати в середньому жінка щомісяця витрачає: 250 гривень на манікюр + 150 перукар + 250 нарощування чи корекція вій + брови 100 = 800 гривень. Влітку до цих витрат додається педикюр 350 гривень з покриттям та епіляція від 100 гривень. Аби зекономити на витратах потрібно приділяти собі трошки більше часу, ніж звичайно.

14. Літні сумки та пакети в супермаркеті

Майже щодня ми купуємо продукти в супермаркеті та пакети. За рік ми витрачаємо щонайменше 200 — 300 гривень на пластикові пакунки. Ще минулого року справжнім трендом серед вінничан стали екосумки. Деякі модниці настільки скреативили з принтами на своїх торбинках, що екосумки стали невід’ємним аксесуаром для виходу в світ. Таке модне рішення врятує ваш бюджет від зайвих витрат на пластик або літню сумку.

15. Витрати на питну воду

Якщо купувати воду на розлив, ми сплачуємо 1 гривню за літр води. Вдень родина споживає щонайменше 6 літрів. Це 6 гривень, в тиждень 42 гривні, в місяць 168 гривень, а на рік 2 016 гривень. Альтернативою може бути купівля фільтрів для очищення води. Середня вартість фільтру під мийку з 4 ступеневою очисткою коштує 1 281 гривень. Такий фільтр окупить себе за півроку, та наступні два роки буде заощаджувати ваші кошти. Вартість заміни фільтрів на 25–50 % нижча, ніж ціна магазинної води, і на 100–150 % нижча за ціну на воду з доставкою.

Ми пропонуємо вам перш ніж витрачати кошти все ретельно зважити - можливо деяких витрат можна уникнути завдяки економії.



Переглядів: 3981
Поширень: 3

Останні новини