Загадуйте бажання: вінничани побачать суперповню та пік метеоритного дощу

Початок травня принесе любителям спостережень за нічним небом кілька приємних сюрпризів. Унікальні зоряні явища анонсує Вінницький Планетарій на своїй фейсбук-сторінці.

«Так, можна буде побачити пік метеоритного дощу, а також останню цього року суперповню. Метеоритний дощ Ета-Аквариди породжений уламками комети Галлея», - йдеться в публікації.

Зорепад Ета-Аквариди — це метеоритний дощ, який відбувається щороку з 19 квітня по 28 травня. Це дрібні уламки від комети Галлея, яка наближається до Сонця кожні 76 років, але залишає слід з часток уздовж своєї орбіти. Орбіта комети у двох місцях проходить дуже близько до орбіти Землі створюючи ефект, який ми називаємо зорепадом.

Метеоритний дощ прогнозують в ніч на 6 травня. Спостерігати його найкраще в досвітні години далеко від міста.

«Цьогоріч пік зорепаду збігається з яскравим Місяцем, тому помітити можна буде тільки найбільші «падаючі зірки»,- зазначають фахівці планетарію.

6 травня Місяць буде знаходитися в перигеї, тобто, на найближчий відстані від Землі. 7 травня очікується повний місяць. Оскільки повний місяць і перигей практично збігаються за часом, це явище називають суперповня.

Травневе повня також називають Квітковим Місяцем. Така назва викликана тим, що в травні в Північній півкулі зацвітають рослини.



Переглядів: 3479
Поширень: 2

Останні новини