#стопкультурнийкарантин: Вінниця стала частиною всеукраїнського перформансу

“Якщо нас не чують, то нас побачать!” Представники культури та мистецтва Вінниччини вийшли на акцію підтримки розвитку культури в Україні.

За перші 20 хвилин дана акція зібрала більше тисячі переглядів стріму у соціальній мережі Facebook. До неї долучались представники різних сфер культури та мистецтва від діджеїв до диригентів, від івент організацій свят до хлопців, що монтують сцени. По всій країні 12 травня о 22.00 в небо спрямували промені світла. Саме так культурна галузь закликала діючий уряд до діалогу.

Проблематика питання в тому, що через карантин було скасовано всі культурні заходи в Україні. Зараз уряд розробляє поетапний план послаблення, проте в жодному з них не йдеться про поновлення роботи галузі культури. Більше 250 000 людей працюють в цьому напрямку. Всі вони сплачують чималі податки до бюджету країни. Цьогоріч всі ці люди залишились без роботи та заробітку. Більше того, про поновлення роботи навіть немає мови, отже всі ці люди можуть залишитись без роботи на невизначений термін, а культура в Україні зазнає нищівного занепаду. 

Акція #стопкультурнийкарантин покликана привернути увагу уряду до факту існування культурної індустрії в Україні і почати діалог з її представниками щодо можливого сценарію виходу з карантину, - одразу окреслили головну мету організатори. - Коли уряди інших країн рятують свої економіки шляхом підтримки населення та бізнесу, планують поетапні виходи з карантину та прогнозують ймовірні сценарії для індустрій, український уряд ще тільки розробляє програми подолання кризи. Сфера креативних індустрій та видовищних заходів знаходиться у забутті. Нас ніби не існує. Ресторанам дозволили літні майданчики та їжу на виніс, перукарням - попередній запис та чіткі вимоги соціальної дистанції, навіть для торгівельно-розважальних центрів - обмеження щодо кількості відвідувачів. План майже готовий для всіх галузей, окрім індустрії культури та видовищ. Схоже, нас немає в сценарії уряду. В уряду не існує сценарію для нас, для понад 250 000 осіб - у нашій галузі сотні спеціалізацій та професій, без яких годі уявити сучасне культурне життя країни сьогодні. Побачте нас! Почуйте нас! Дайте нам можливість працювати, поговоріть з нами, як нам спільно розробити план виходу з карантину та відродити багатогранну культурну сферу України.”

У Вінниці акція відбулась на площі Незалежності – перед Вінницькою міською радою. Також до акції долучилось місто Тульчин, бо саме там проходить  міжнародний оперний open air фестиваль OPERAFEST TULCHYN.

Ми зорганізувалися усього за півгодини. Ввечері у понеділок у соцмережах побачили інформацію про акцію, яку започаткувала команда Kyiv Music Days, і одразу зрозуміли, що неодмінно маємо її провести у Вінниці, яка завжди позиціонувалась, як місто, що дбає про культуру, - розповідає директор найстарішого джазового фестивалю незалежної України VINNYTSIA JAZZFEST та головний режисер міжнародного оперного open air фестивалю OPERAFEST TULCHYN Павло Третьяков. – Окрім команд і партнерів наших фестивалів, одразу підтримали ідею гурт «ТІК», концертна агенція Олега Збаращука – компанія «ВІННИЦЯКОНЦЕРТ» та головний квитковий оператор міста - «Афіша Вінниці». Світлове обладнання – 8 гармат – надали власник магазину музичних інструментів «Метроном» Юрій Грицюк і Міський палац мистецтв «Зоря», що є організатором міжнародного фестивалю «ВІННИЦіЯнський кінофестиваль» та багатьох інших відомих культурних проектів у місті. А як тільки ми опублікували інформацію про проведення акції у Вінниці, сотнями репостів, лайків, коментарів та приватних повідомлень нас підтримали й інші культурні діячі Вінниці і всі вінничани, які розуміють, наскільки важливою є культура, яка вкотре довела, що об’єднує людей краще за будь-що.”

Всеукраїнська акція викликала потужний резонанс в Україні та за її межами. Незважаючи на те, що акція тривала одночасно з концертним шоу Євробачення, лише за перші дві години трансляцію акції у Facebook подивились понад 100 тисяч людей. 

Вінницький міський голова Сергій Моргунов висловив свою підтримку культурним діячам Вінниці.

Це важливо, коли міський голова розуміє роль ринку культурних послуг у розвитку, зокрема, туристичної галузі міста, - зазначає директорка Українського центру культурних досліджень, продюсерка міжнародних фестивалів OPERAFEST TULCHYN, VINNYTSIA JAZZFEST, Contemporary music days in Vinnytsia, заслужена артистка України Ірина Френкель. – Саме з початку пандемії всі максимально відчули цінність культури. Що б ми робили під час карантину, якби у нас не було культури: книг, фільмів, музичних кліпів, онлайн-концертів?! Наявність культури відрізняє світ людей від світу тварин. Культура об'єднує і формує цінності. Креативні індустрії, фестивалі, концерти, свята дарують нам позитивні емоції і наповнюють життя змістом. І весь культурний продукт виробляється підприємцями у сфері культури.  Уряди європейських країн однаково опікуються офіційною та неофіційною культурою. В Україні ж уряд пишається тим, що культурні установи продовжують онлайн працювати, отримуючи 2/3 від посадового окладу (порахуємо від середньої ставки, яка часто менша, ніж прожитковий мінімум). Водночас підприємці сфери культури, які формують більше, ніж 72% креативного ринку країни і роблять внесок 4,6% у ВВП країни (у порівнянні з будівництвом 3,8%) наразі взагалі не розуміють алгоритмів виходу з карантину, тому що цей сегмент відсутній у планах уряду. Вони не мають фінансової підтримки, як і всі інші представники малого і середнього бізнесу. Лише з однією різницею: відсутність розуміння, коли взагалі запрацює найбільш вразлива сфера. А це понад чверть мільйона робочих місць! Станом на зараз відсутні зрозумілі алгоритми виходу з карантину культурних установ бюджетної сфери, незрозуміла доля фестивального сегменту, роботи концертно-видовищних закладів. В той же час у країнах ЄС, наприклад, чітко розроблені санітарні вимоги для роботи оркестрів та інших творчих колективів. Ми теж можемо використовувати цей досвід, адже у країнах Європи над цим працюють не лише фахівці культурного сектору, а й інфекціоністи. За рішеннями федеральних урядів вже на початку червня потихеньку будуть починати працювати концертні зали – наразі допрацьовуються алгоритми. Культура не є люксовим товаром. Це наше повсякденне життя, тому сьогоднішня акція, що має на меті привернути увагу до найбільш вразливого сектору – галузі культури – це перший крок культурних операторів України, які створюють духовні змісти нашого суспільства. Сьогодні нас побачили, далі чекаємо - що нарешті почують.”

В нашому місті офіційно працює в галузі культури тисячі людей. Всі вони роками будували свою кар’єру та постійно розвивалися. Вінницькі ведучі, музиканти, діджеї, креативні агенції свят, компанії які роками технічно супроводжують культурні заходи, фото та відео оператори зараз залишилися без роботи та заробітку. Майбутнє культурної галузі залишається незрозумілим. Після кризи 2008-2009 років на відновлення роботи у звичайному режимі пішов рік. Це викликало доволі болючі зміни у суспільстві. Проте, останні п’ять років культурне життя зазнало розквіту. Саме завдяки численним фестивалям та святам вдалося сформувати позитивний імідж нашої країни в очах Європейського суспільства. 

Фото Дмитра Данкевича. 




Переглядів: 4326
Поширень: 0

Останні новини