Вінниччина створює Програму розвитку громадянського суспільства

Вінницька область вирішила створити Програму сприяння розвитку громадянського суспільства. Саме таким є результат круглого столу «Практичні аспекти розробки програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Вінницькій області», який 25 листопада 2011 року  провів Український незалежний центр політичних досліджень спільно з Громадською радою при Вінницькій облдержадміністрації. На розвиток громадянського суспільства обласна рада планує дати 3 млн грн.

Для представників влади та громадськості стало очевидно, що громадянське суспільство Вінниччини потребує підтримки, а взаємодію треба здійснювати системно і планомірно. Саме для цього було вирішено створити Програму розвитку громадянського суспільства, основні заходи, цілі та завдання якої було обговорено під час круглого столу.

Заступник керівника управління внутрішньої політики Вінницької ОДА Володимир Лазаренко визначив наступні цілі, які адміністрація переслідує в процесі створення даної програми:

- створення сприятливих умов для реалізації громадських ініціатив;

- підвищення життєздатності громадських організацій та зміцнення їх фінансової бази;

- залучення додаткових ресурсів ГО на суспільно-корисні проекти, покращення якості соціальних послуг;

- більш повне врахування суспільних інтересів в прийнятті публічно-правових рішень;

- підвищення ефективності політики сприяння розвитку громадянського суспільства;

- зростання довіри громадськості до державних органів влади та з боку останніх до громадських організацій.

Одним з основних елементів реалізації даної Програми є створення ресурсного центру,  в рамках діяльності якого здійснювалися б консультації з громадськістю щодо створення громадських та благодійних організацій, проводилися б семінари та навчання щодо проведення громадських та експертних обговорень, громадського моніторингу (експертиз) діяльності органів виконавчої влади, налагодження ефективної співпраці громадянського суспільства з органами влади. Крім того, планується створення громадянської Інтернет-платформи, яка б стала комунікаційним майданчиком для спілкування влади і громадськості в мережі.


Довідка:   Нагадаємо, раніше програми сприяння розвитку громадянського суспільства ухвалили Київська, Полтавська та Сумська області. На черзі – Донецька, Херсонська, Кіровоградська та Харківська області. Зовсім нещодавно таку програму ухвалила Одещина.

УНЦПД   готовий надати консультації таметодичну підтримку громадським організаціям та представникам органів влади, зацікавленим у ініціюванні та розробці програм сприяння розвитку громадянського суспільства у інших областях

Фотографії з заходу та робочої групи під час створення і розробки проекту «ОБЛАСНОЇ  ПРОГРАМИ СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА  ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  НА 2012-2015 РОКИ» Ви можете переглянути тут:
http://govgrant.org.ua/?p=1532


Переглядів: 334
Поширень: 0