Скільки разів за історію людства чули жінки цю фразу від своїх коханих! Нею найчастіше чоловіки звільняють себе від відповідальності, причому не лише за прийняття рішення про вбивство ненароджених немовлят, а й за небажання захищатися під час любовних утіх.

 

Про контрацепцію дбають тільки жінки?

Ставлення до абортів у людства неоднозначне. Так, в Італії лікарів і жінок, які зробили аборт, відлучають від церкви, а от у Китаї через низьку культуру контрацепції відбувається понад 13 мільйонів легально зареєстрованих абортів на рік. Однак жодні застереження та цифри не стають на заваді майже 500 тисячам наших співвітчизниць щороку штучно переривати вагітність. На жаль, але це один із найсумніших способів планування сім’ї. Згодом у жінки, яка пережила аборт, виникають депресія, почуття провини, проблеми зі здоров’ям. Але й надалі чомусь небажану вагітність не вважають проблемою двох – чоловіка та жінки. Все лягає на плечі саме представниць прекрасної статі. А сухі цифри статистики стверджують, що у подружніх стосунках навіть і не пахне ґендерною рівністю, адже у 75 відсотках про контрацепцію дбає жінка.

Від “яйця самурая” – до презерватива

У стародавній Японії чоловіки, аби убезпечити себе та кохану від небажаної вагітності, використовували метод контрацепції, який носив назву “яйця самурая”. Його суть полягала в тому, що представник сильної статі протягом визначеного часу повинен був на кілька хвилин щодня занурювати свої яєчка у гарячу воду. Таким чином до півроку йому не загрожувала перспектива стати батьком. Але при цьому іноді могло трапитися найгірше, і такий чоловік уже ніколи не зміг би стати батьком. Звичайно, це не найгуманніший спосіб і для здоров’я не надто безпечний, однак японцям варто віддати належне в плані їх дбайливого ставлення до жінок.

А у Стародавньому Римі для застереження від вагітності та зараження венеричними хворобами використовували риб’ячі міхурі, – своєрідний прообраз сучасних презервативів. Відтоді спливло багато води, і сьогодні виробники маленьких “гумових рятівників” пропонують такий великий асортимент цієї продукції, що кожний охочий може вибрати те, що припаде до душі та тіла і за кольором, і за смаком… Аби лише бажання було!

Сучасні презервативи із надтонкої гуми, латексу (до 1 міліметра) виробники обробляють антибактеріальними препаратами, що захищають як чоловіка, так і жінку від зараження інфекціями. Також на них наносять спеціальний лубрикант-змазку, яка позбавляє партнерів від неприємних відчуттів, хоч інколи й завдає певних незручностей у вигляді алергії. Та хіба все це порівняєш із небажаним “кіндер-сюрпризом” чи подарунком у вигляді венеричного “букету”?

Презерватив необхідно використовувати тільки відповідного розміру і купувати його варто лише в аптеках, а не в кіосках для продажу преси. Особливу увагу треба звернути на дату виготовлення кондома та умови зберігання. Маленький “гумовий рятівник” зазвичай запакований у фольгу та згорнутий. Одягати його потрібно тільки після ерекції. Кінчик презерватива треба затиснути пальцями, аби туди не потрапило повітря. Якщо цього не зробити, то у найвідповідальніший момент гума може не витримати “перегріву почуттів”.

Використаний кондом необхідно загорнути у серветку та викинути в сміття. Двічі один і той самий презерватив застосовувати не можна!

Найпопулярніший і найменш надійний

З цим визначенням перш за все асоціюється саме перерваний статевий акт, – природний метод запобігання небажаної вагітності, який впродовж багатьох років утримує першу позицію в сексуальному житті не тільки українських чоловіків. Однак в цьому випадку увесь тягар відповідальності знову лягає на плечі жінки. Та й завжди потрібно пам’ятати, що деякі процеси в організмі чоловіка відбуваються поза його волею і частина сперми виділяється ще до сім’явиверження.

Велике значення у стосунках двох закоханих відіграє й психологічний комфорт, відтак коли партнер постійно контролює себе під час любовних утіх, то так недалеко й до неврозів. Знижуються і відчуття задоволення, оскільки партнери не можуть розслабитися. В результаті цього відбувається неповний викид сперми, спостерігаються застійні процеси у сім’яниках, що може призводити до запалень, простатитів і зниження якості сперматозоїдів.

Вазектомія – за чи проти?

Не лякайтеся, мова йде не про інопланетян чи чужорідні тіла у вашому організмі. Вазектомія, або стерилізація – один із найнадійніших методів чоловічої контрацепції. Під час операції перерізаються сім’яні протоки, і чоловік уже не може стати батьком, хоча й залишається при цьому повноцінним представником сильної статі.

Основним недоліком стерилізації раніше вважалося те, що чоловік назавжди позбавлявся можливості зачати дитину. Сьогодні існує й “зворотна вазектомія”, коли перерізані сім’явивідні протоки знову зшиваються, і чоловік стає здатним до запліднення.

Важливо зауважити, що стерилізація не впливає на статевий потяг, потенцію та ерекцію, адже яєчка продовжують працювати і гормональний фон не порушується.

У нас цей метод наразі не набув поширення, хоча охочих з кожним роком стає все більше. Це, перш за все, пов’язане з бажанням чоловіків не наражати на небезпеку своїх коханих, які через стан здоров’я не можуть виносити дитину або з релігійних чи інших міркувань не хочуть робити аборт. Крім того, сучасна наука не стоїть на місці, а тому вже сьогодні штучне запліднення творить дива і навіть стерилізований чоловік може стати батьком.

До слова, на таку операцію потрібна згода обох партнерів. Однак все ж вирішальне слово завжди залишається за чоловіком, а тому потрібно добре зважити усі “за” та “проти”.

Основний інстинкт – під контролем

Згадаймо Біблію, у ній написано: Ісаак породив Якова, Яків породив Авраама і так далі. Здавна чоловіки – продовжувачі роду, і саме вони несуть більшу моральну та етичну відповідальність у плануванні сім’ї. Справжній чоловік починається з хлопчика. Тому ще змалечку у представника сильної статі необхідно виховувати свідоме ставлення до жінки як до матері, причому, не лише саме його дітей, бо стосунки не завжди складаються і ця дівчина, можливо, народить і не йому. Кожен юнак має бачити у жінці просто майбутню матір. А чи завдав би хтось мимовільної шкоди своїй мамі?

У стосунках двох людей і чоловік, і жінка зобов’язані нарівні брати участь у виборі протизаплідного засобу й усвідомлювати можливість розвитку побічних ефектів. Сьогодні відсоток представниць прекрасної статі, які застосовують засоби контрацепції, з кожним днем збільшується. Але й чоловіки не повинні самоусуватися від процесу планування сім’ї.


Переглядів: 761
Поширень: 0