Президент Віктор Янукович вдруге відмовився підписувати зміни до закону про ОСЦПВ («автоцивілку»). Поправки глави держави до законопроекту про внесення змін до деяких законів щодо обов\'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів надійшли до комітету Верховної Ради з питань фінансів і податкової політики 11 червня.

Цей документ був прийнятий ще 15 березня, але 7 квітня Янукович ветував його, оголосивши вимогу вилучити із закону норми, проти яких виступали великі страховики, зокрема про втрату контролю над страховими резервами, пише «Коммерсант-Украина».

Але і в документі, прийнятому 17 травня, президент знову знайшов недопрацювання. Він не погодився з тим, що ДАІ МВС має здійснювати контроль за наявністю договорів ОСЦПВ не тільки при складанні протоколів про порушення ПДР і оформленні матеріалів ДТП, але й під час проведення реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів. «Це ніщо інше, як покладання на підрозділи міліції невластивого їм завдання. Тому введення вимоги про наявність такого договору суттєво ускладнить порядок реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів», — йдеться у пропозиціях президента. Норма, проти якої виступив президент, має технічний характер, відзначають учасники ринку.

- У Верховній Раді запропонували скасувати обов\'язкову автоцивілку

Заступник голови правління однієї із страхових компаній пояснив, що до реєстрації автомобіля покупець не є його власником, і у нього не виникає майнового інтересу у страхуванні своєї відповідальності. Але навіть це відтермінування вигідне страховикам, оскільки віддаляє дату набуття чинності закону, який чітко прописує розміри виплат постраждалим за здоров\'ям, але не містить прямого дозволу підвищувати тарифи ОСЦПВ.

Як повідомлялося, у ВР внесено законопроект про скасування обов\'язкової «автоцивілки». Згідно з документом, гарантійні внески, сплачені страховою компанією в фонд захисту потерпілих у ДТП, з урахуванням інвестиційного доходу, отриманого від їх розміщення, підлягають поверненню страхувальнику протягом 3 років з моменту набуття чинності закону. Виняток становлять страхові компанії, що знаходяться на стадії ліквідації або банкрутства.



Переглядів: 4045
Поширень: 0