Утилізаційний збір відмінено, а мито на імпортні автомобілі знижено. Ця новина, здавалось би, мала порадувати українських автолюбителів, але реалії виявились не надто оптимістичними.

Як зазначено на офіційному сайті Уряду, з 14 квітня поточного року буде знижено ставки спеціального мита на імпортні автомобілі відповідно до рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яке набрало чинності 28.03.2014. Так, на іномарки з бензиновим двигуном, об’ємом 1 - 1,5 л – з 6,46% до 4,31%; об’ємом 1,5 - 2,2 л – з 12,95% до 8,63%.

Разом із відміною утилізаційного збору це мало б здешевити авто іноземного виробництва в Україні. Утім, через падіння курсу гривні, в цілому автомобілі стануть ще дорожчими. Насамперед це стосується нових авто, однак також відобразиться і на вживаних.

Урядовці нагадують, що згідно закону «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання України» передбачено підвищення ставки акцизного податку на нові легкові автомобілі. За розрахунками, проведеними на основі даних митних декларацій щодо імпорту автомобілів, зокрема середньої митної вартості автомобілів наймасовішого сегменту ринку (з бензиновим двигуном об’ємом від 1,5 до 2,2 л), з урахуванням зміни курсу долара США, здорожчання автомобілів складатиме близько 14,5 тис. грн.

Нові автомобілі подорожчають в середньому на 14,5 тисяч гривень

Водночас, українцям стане складніше купувати один з найдоступніших сегментів авторинку - автомобілі російської марки «Lada». За повідомленням видання «Известия», експорт авто в Україну припинився ще з початку 2014 року.

Однією з причин авто дилери називають подорожчання автомобілів «Lada», через що в українців почав пропадати інтерес до цієї марки. Відтак, велика кількість «ВАЗів» залишилась неспроданою.

Серед інших причин припинення експорту в Україну називають зміну керівництва на АвтоВАЗі, яке наразі переймається внутрішнім ринком, а також невідповідність деяких моделей Волжського автозаводу європейським стандартам безпеки.

До 2014 року тенденція показувала, що відсутність нових російських авто ледве могла б засмутити українців. Бажаючих їздити на продуктах АвтоВАЗу меншало, про що свідчать дані від Асоціації автовиробників України. Так, лише за рік кількість проданих легковиків «ВАЗ» скоротилась більш як удвічі. Якщо у 2012 році проданих нових авто цієї марки було 19718 одиниць, то вже у 2013-му – 9162.



Переглядів: 5091
Поширень: 0