Конституційний суд заборонив інспекторам ДАІ штрафувати порушників правил дорожнього руху за перевищення швидкості без складання протоколу про адміністративні правопорушення.

Про це йдеться в оприлюдненому сьогодні рішенні КСУ.

"Це рішення означає, що при будь-якому порушенні правил дорожнього руху інспектор ДАІ зобов\'язаний скласти протокол про порушення і лише на підставі протоколу виносити постанову про притягнення водія до адміністративної відповідальності", - сказано у постанові КСУ.

Зокрема, КСУ визнав неконституційними ч. 1 ст. 141, ч. 6 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, він рекомендував парламенту привести порядок залучення осіб до адміністративної відповідальності за порушення у сфері безпеки дорожнього руху у разі їх фіксації технічними засобами, працюючими в автоматичному режимі і фото, що мають функції і кінозйомки, у відповідність з цим рішенням.

Раніше водії притягувалися до адміністративної відповідальності на підставі фіксації їх порушення швидкості пристроями, працюючими в автоматичному режимі ("Візир"). У разі автоматичної фіксації порушення ПДД протокол про адмінпорушення не складався, а постанова про порушення виносилась без участі водія.


Переглядів: 2967
Поширень: 0