З першого червня 2012 року для усіх суб\'єктів містобудування стало обов\'язковим зазначення у документах, які подаються замовником будівництва об’єкта архітектури до інспекцій ДАБК (державного архітектурно-будівельного контролю), номера та серії кваліфікаційного сертифіката головного інженера, архітектора проекту або експерта.

Дане питання регулюється Постановою Кабінету Міністрів України № 554 від 23.05.2011 року «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов\'язаних із створенням об\'єктів архітектури», згідно якої передбачено процедура здійснення професійної атестації відповідальних виконавців, а саме: експертів, інженерів технічного нагляду, архітекторів, інженерів-проектувальників.

Існує ще ряд нормативних актів, що з різних боків описують вимоги до отримання кваліфікаційних сертифікатів, проте жоден із них не розкриває процесу їх отримання та труднощів, які при цьому виникають.

Необхідну інформацію, яка б хоч трохи прояснила ситуацію можна дізнатися у кваліфікованих фахівців в галузі сертифікації будівельної діяльності, які ознайомлять Вас із вимогами та перешкодами, що виникають при отриманні кваліфікаційного сертифікату.

Однією із перших проблем, що зустрічаються на шляху отримання кваліфікаційних сертифікатів є вибір напрямку сертифікації, який би відповідав спрямуванню роботи підприємств, а саме: до сьогодні не розроблено навчальних програм та не передбачено окремих сертифікатів для монтажу мереж електропостачання, водопостачання та каналізації, зв’язку…(і таких напрямків досить багато).

Наступний ряд перепон – це: суворі вимоги та великий об’єм інформації, яку бажаючі отримати кваліфікаційний сертифікат повинні надати на розгляд органам сертифікації, а також досить тривалий час отримання результату. І головне: навіть при дотриманні усіх вимог ніхто не дасть Вам 100% гарантії, що подані документи на отримання кваліфікаційного сертифікату задовольнять «вибагливий смак» членів атестаційної комісії і результат буде позитивним.

Порада для тих, кому необхідно отримати кваліфікаційний сертифікат: не втрачайте свій дорогоцінний час, зверніться за допомогою до професіоналів, а вони в свою чергу допоможуть Вам обрати потрібний напрямок сертифікації (відповідно до специфіки роботи та освіти відповідального виконавця), вчасно та якісно підготувати пакет документів, потрапити на найближчі курси з підвищення професійної кваліфікації та підготовку до атестації. Результатом такої співпраці буде своєчасне отримання бажаного сертифікату.


Переглядів: 15586
Поширень: 0