Якщо ви плануєте займатися будівництвом на професійному рівні, надавати свої послуги іншим або створити будівельну фірму, то перш за все потрібно задуматися про ліцензію. Будівельна ліцензія в Україні є своєрідним дозволом, який надає держава, організаціям у сфері будівництва об’єктів нерухомості, інженерних мереж, транспортної інфраструктури.Як отримати будівельну ліцензію?

Потрібно зазначити, що отримати подібний документ складно, але можливо. Тому спробуємо дізнатися як це зробити.

Отримати будівельну ліцензію на виконання діяльності, що пов’язана з будівництвом різних архітектурних об’єктів, які відносяться до IV та V категорії складності, може будь-який суб\'єкт господарської діяльності в Україні, що виконає всі ліцензійні умови.

На сьогодні, під обов’язкове ліцензування підлягають лише будівельно-монтажні роботи, що відносяться до класу відповідальності СС2 і СС3. Зауважте, крівля дахів, монтаж підлоги та оздоблювальні роботи - не ліцензуються. До цього переліку також можна додати ГЕНПІДРЯД.

Щоб отримати ліцензію ви можете піти двома шляхами: спробувати все зробити самостійно або ж звернутися до сторонньої допомоги. Обираючи перший варіант зважте, що ваша компанія має відповідати усім вимогам ліцензійних умов та підтвердити це перед ліцензійною комісією. Тому якщо ви лише починаєте виходити на будівельний ринок краще скористатися послугами професіоналів.

Головним органом ліцензування є Державна архітектурно-будівельна інспекція України. Система діє за принципом поділу на територіальні органи. Тобто філія у Донецькій області приймає документи суб’єктів господарювання, що реєструвалися на території Дніпропетровської, Донецької, Луганської областей та Запорізької.

Потрібно звернути увагу на те, що територіальні філії мають право лише приймати пакети документів, але всі вони надсилаються в столицю, де й приймається остаточне рішення.

Найкраще відразу надіслати документи в Київ. Це можна зробити поштою, або в приміщені інспекції подати відразу в скриньку канцелярії. Зауважте, що отримати відразу вихідний номер - не вийде. Дізнатися про вихідні дані можна лише телефоном наступного дня після подання документів.

Список необхідних документів:

  1. Власне заява на видачу ліцензії, чинного зразка;
  2. Повний перелік видів робіт, які ви маєте намір виконувати;
  3. Відомості про суб\'єкта господарювання;
  4. Довідка статистики (оригінал або копія, засвідчена органом який видав);
  5. Інформація про наявність відокремлених структурних підрозділів із зазначенням їх розташування.

Щоб забрати ліцензію потрібно довіреність форми М2. Її можна роздрукувати з власного комп’ютера. Також пред\'явити документ, що засвідчує особу, а ще квитанцію чи платіжне доручення, що засвідчує сплату державного мита.

Більш детальніше про особливості ліцензування будівельної діяльності можна дізнатися на сайтах: www.stroyco.com.ua і www.stroylicenzia.com.ua
 


Переглядів: 4950
Поширень: 0