Молодіжне безробіття є однією з найбільших соціальних проблем  у світі, і зокрема в Україні. За прогнозами Міжнародного молодіжного фонду (IYF), до 2018 р. світовий рівень безробіття серед молоді досягне 12,8%. В Україні  вже зараз кожен п’ятий громадянин віком від 15 до 24 років не навчається і не працює. Однією з причин безробіття молоді є відсутність необхідних знань та навичок для працевлаштування. Саме тому Microsoft минулого року запустив глобальну ініціативу YouthSpark, в рамках якої вже близько 28 тисяч людей в Україні отримали більше можливостей для працевлаштування, підприємництва та реалізації свого потенціалу.

«Технології стали невід’ємним елементом сучасного суспільства, а навички роботи з ними – обов’язковою умовою успішного працевлаштування. Мета програми YouthSpark – надати можливості для розвитку та реалізації різним групам молоді, в тому числі й тим, хто через різні життєві обставини не має доступу до сучасних технологій. За перший рік роботи нам вдалось відкрити нові можливості для 28 тисяч молодих людей з усієї Україні. Ми продовжуємо залучати нових партнерів та збільшувати кількість учасників нашої програми» - коментує Дмитро Шимків, генеральний директор «Майкрософт Україна».

Програма YouthSpark включає грантову підтримку проекту «Відкритий світ інформаційних технологій» (або IDEA), який цього року зосередився на навчанні молоді комп’ютерній грамоті. Завдяки фінансовій допомозі, навчальним програмам і програмному забезпеченню від Microsoft з моменту початку своєї роботи у 2008 році проект IDEA охопив 130 тис. людей по всій Україні. Зараз 19 центрів IDEA, які працюють у 17 містах країни, пропонують усім бажаючим пройти безкоштовні курси з поліпшення навичок роботи за комп’ютером, користування інтернетом та пошуку роботи, складання резюме та проходження співбесіди, тощо.

З початку 2013 року близько сотні молодих людей, що пройшли навчання у центрах IDEA, започаткували свою власну справу або зайнялись соціальним підприємництвом у заснованих ними неурядових організаціях; понад 3 тисячі молодих людей успішно вступили до навчальних закладів; близько 2 тисяч учасників отримали нову роботу, вищу посаду, або додатковий заробіток.

Алла Остапенко, учасниця тренінгу з працевлаштування та пошуку роботи в інтернеті, що проводився у Вінниці в рамках проекту «IDEA» за підтримки Microsoft YouthSpark, ділиться досвідом: «Пройшовши курси бухгалтера, я почала шукати роботу за своєю спеціальністю, але не змогла влаштуватися. Друзі порадили пройти курси з працевлаштування у центрі «IDEA». Там я дізналася як правильно складати резюме, розміщувати його в інтернеті, переглядати вакансії та проходити співбесіди. Ці знання значно допомогли мені у пошуку роботи і дуже швидко я змогла влаштуватися помічником бухгалтера у місцевій фірмі, де можу працювати віддалено з дому, зважаючи на мої вроджені вади розвитку».

До ініціативи YouthSpark входить низка соціальних, освітніх та інших програм, орієнтованих на молодь різних вікових груп – від дітей молодшого шкільного віку до молодих спеціалістів та стартапів. Серед них:

  • Imagine Cup - найбільший у світі щорічний технологічний конкурс, що проводиться Microsoft з 2005 року в Україні. У конкурсі можуть брати участь аспіранти та студенти з різних країн світу. Завдання учасників - використовуючи свої знання і уяву, продемонструвати, як ІТ можуть допомогти у вирішенні сучасних глобальних проблем. В Україні за роки проведення конкурсу взяло участь 19500 чоловік, уже 2 роки поспіль українські команди привозять з конкурсу призові місця.

  • Партнерство в навчанні - довгострокова ініціатива Microsoft , головною метою якої є надання освітньому товариству (шкільним вчителям, учням, методистам, керівникам шкіл) додаткових можливостей і ресурсів для ефективного навчання. В Україні програма реалізується з 2003 року і охопила близько 850 тис. вчителів.

  • Програма розвитку для випускників Microsoft Academy for College Hires (МАСН) - це освітня програма, розроблена Microsoft для підготовки висококваліфікованих фахівців.

  • Програма Microsoft IT Academy пропонує високоякісне навчання на курсах Microsoft. Отримані в результаті навчання знання, вміння та навички дозволяють слухачам скласти іспит на міжнародний сертифікат ІТ -професіонала або користувача.

  • Microsoft BizSpark - міжнародна програма для стартапів, яка дозволяє отримати безкоштовний доступ до новітніх технологій, експертну підтримку і привернути увагу до свого проекту та вийти на нові ринки. В Україні підтримку отримали понад 400 стартапів.

  • Microsoft Student Camp - це піврічна навчальна програма, розрахована на студентів 4-6 курсів технічних спеціальностей, які знають англійську мову. Мета проекту - надати студентам практичні знання і навички, які допоможуть поліпшити їхні професійні та особистісні якості, а також підготувати їх до роботи у реальному бізнес середовищі.

  • Програма DreamSpark - це безкоштовний для школярів, студентів, аспірантів і викладачів доступ до ліцензійних продуктів Microsoft для розробки та дизайну. В Україні учасники програми завантажили такі продукти більше 25 тис. разів.

  • Проект "Відкритий світ інформаційних технологій" (або Information Dissemination and Equal Access, скорочено IDEA) покликаний допомогти соціально незахищеним групам молоді, в тому числі безробітній молоді, отримати навички роботи з комп\'ютером та інші знання, якими необхідно володіти на сучасному ринку праці.

  • Innovate4Good - це низка глобальних заходів та інтернет-спільнота в рамках  програми Microsoft YouthSpark. Ці заходи допомагають соціально активній молоді у всьому світі перетворити інноваційні концепції на  життєздатні соціальні підприємства чи проекти для того, щоб створити краще майбутнє для себе і для своїх громад.

  • Програма Microsoft Software Donations спрямована на надання неурядовим некомерційним, неприбутковим організаціям ліцензійного програмного забезпечення, що дозволяє підвищити ефективність і продуктивність їхньої роботи.

Про корпорацію Microsoft

Заснована у 1975 році корпорація Microsoft є визнаним світовим лідером у галузі розробки програмного забезпечення, а також у наданні послуг та рішень, які допомагають людям та компаніям повністю реалізувати свій потенціал.

З 2003 року в Україні діє компанія «Майкрософт Україна», до завдань якої входить розвиток ринку програмного забезпечення та просування продуктів Microsoft, підтримка партнерів та замовників, а також локалізація новітніх технологій корпорації та реалізація соціальних проектів на території України.

Додаткову інформацію про компанію та продукти Майкрософт можна знайти на веб-серверах Microsoft: www.microsoft.ua.

Microsoft® є товарним знаком Microsoft Corporation, що охороняється в США і/або інших країнах. Інші назви продуктів і компаній, що згадуються в даному документі, можуть бути товарними знаками відповідних власників.

 



Переглядів: 4259
Поширень: 0