Проведений в рамках співпраці з МВФ стрес-тест 15 найбільших українських банків показав, що абсолютно надійними з них можна вважати тільки 5 банків, які зможуть витримати погіршення економічних умов і не порушити нормативні вимоги Нацбанку.

Як повідомили в НБУ, найбільш стресостійкими визнали ПриватБанк і Райффайзен Банк Аваль. Також до п\'ятірки "міцних" банків увійшли українські дочки "Альфа-Банку", Ощадбанку і ПУМБ. Іншим банкам з групи найбільших, в тому числі і державним (Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Промінвестбанк, Укрсоцбанк, Надра Банк, ВТБ, «Фінанси і Кредит», УкрСиббанк, Укргазбанк) щоб вижити в нинішніх умовах, знадобиться значна докапіталізація - тобто залучення додаткових коштів від засновників.

Як відзначають в Нацбанку, потреба в докапіталізації цих банків може досягати 30% від розміру власного капіталу станом на 1 вересня, і сьогодні розробляється спеціальний графік залучення додаткового капіталу. При цьому банкам, які не виконають вимоги НБУ щодо докапіталізації, можуть загрожувати санкції регулятора аж до введення тимчасової адміністрації.



Переглядів: 4566
Поширень: 0