Вінничани не поспішають платити за газ. Зростання неплатежів пов\'язано з тим, що в кризовий період, через падіння доходів населення ледве своєчасно розраховується за своїми зобов\'язаннями. А після різкого підвищення ціни на газ з 1 квітня - майже в 6 разів - ситуація тільки погіршиться.

На думку заступника голови правління ПАТ «Вінницягаз» Володимира Білаша, у квітні для споживачів і для компанії настав складний період адаптації до підвищених цін на газ.

«Ми напряму працюємо з клієнтами і вислуховуємо їхні претензії у зв\'язку із зростанням ціни газу. Багато негативно налаштовані проти «Вінницягаз», думаючи, що газовики отримують надприбутки з підвищеної ціни. Хочемо ще раз нагадати, що ціну встановлює держава в особі НКРЕКП, а компанія отримує лише десяту частину на забезпечення своєї діяльності у вигляді тарифів на розподіл і постачання. Решта коштів йдуть на розподільчі рахунки НАК «Нафтогаз України», - пояснює Володимир Білаш.

Зараз чиновники заспокоюють споживачів, апелюючи до того, що збільшення ціни на газ не позначиться на малозабезпечених верствах населення, оскільки для них передбачені субсидії. Для Вінницької області в державному бюджеті на 2015 рік на виплату пільг та субсидій передбачено 184 мільйона гривень.

Але тим споживачам газу, які накопичили борги, і не поспішають їх погашати, не варто сподіватися на соціальну допомогу з боку держави. Тому потенційним одержувачам субсидії потрібно погасити заборгованість, і надалі своєчасно і в повному обсязі сплачувати за газ.

Позитивно вплинути на ціноутворення блакитного палива для потреб населення може скорочення об’ємів використання імпортованого газу і перехід на газ власного видобутку.



Переглядів: 4246
Поширень: 0